Majorarea alocaţiilor, în pericol. PSD a pierdut la CCR sursa de finanţare. Reacţia lui Liviu Dragnea

CCR a admis sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis cu privire la Legea plafoanelor, folosită de PSD ca sursă pentru majorarea alocaţiilor. 

06 mart. 2019, 09:31
Majorarea alocaţiilor, în pericol. PSD a pierdut la CCR sursa de finanţare. Reacţia lui Liviu Dragnea

UPDATE: Liderul PSD Liviu Dragnea a reacționat miercuri, la Parlament, după ce Curtea Constituțională a respins sesizarea lui Klaus Iohannis pe Legea bugetului pe 2019, însă a admis obiecția sa în legătură cu plafoanele unor indicatori specificați în cadrul fiscal-bugetar pe anul 2019.

„Alocațiile vor fi crescute în momentul în care Klaus Iohannis va promulga legea bugetului. Guvernul va adopta imediat o OUG care să mărească alocațiile copiilor. (…) Deocamdată nu avem motivarea Curții. Cum apare motivarea CCR în ceea ce privește legea privind plafonarea o vom adopta în procedură de urgență. Așteptăm ulterior să vedem ce face Klaus Iohannis cu bugetul, pentru că s-ar putea să-l retrimită în Parlament. Poate e supărat de anumite capitole. Suntem pregătiți. Nu poate promulga bugetul până nu iese motivarea CCR.”, a spus Liviu Dragnea la Parlament.

 

Judecătorii Curții Constituționale au admis, cu unanimitate de voturi, sesizarea președintelui Klaus Iohannis pe Legea plafoanelor de la bugetul de stat, necesară pentru a introduce finanţarea majorării alocaţiilor pentru copii.

Legea plafoanelor urma să fie retrimisă la promulgare, dar, după votul privind majorarea alocaţiilor, comisia de buget finanţe s-a reunit pentru  a vota modificare legii plafoanelor, astfel încât să se introducă amendamentul cu suma de 2,9 milioarde de lei, pentru majorarea alocaţiilor de stat pentru copii.

Curtea Constituţională a României (CCR) a admis, miercuri, sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis asupra Legii pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificaţi în cadrul fiscal-bugetar pe anul 2019, au precizat, pentru AGERPRES, oficiali ai CCR.

Sursele citate au menţionat că decizia a fost luată cu unanimitate de voturi.

Pe 22 februarie, şeful statului a sesizat CCR cu privire la respectivul act normativ.

„Prin modul în care a fost adoptată, legea menţionată încalcă prevederile art. 1 alin. (5), ale art. 75 alin. (3), precum şi pe cele ale art. 77 alin. (1), ale art. 146 lit. a) şi ale art. 147 alin. (4) din Constituţie”, arăta Klaus Iohannis în sesizarea la CCR, precizând că a primit acest act normativ de la Parlament spre promulgare pe 18 februarie. 

În acest context, Guvernul trebuie să vină cu o Ordonanță de Urgență pentru a se pune în aplicare creșterea alocațiilor.