Majorarea pensiilor este în pericol. Comisia Europeană avertizează că aplicarea Legii pensiilor, risc major pentru deficitul României

Comisia Europeană a transmis oficial o recomandare pentru România de a corecta, în 2020, abaterea semnificativă de la obiectivul bugetar pe termen mediu. În raportul de la Bruxelles se mai arată că noua lege a pensiilor prezintă un risc semnificativ de creștere a deficitului. În raportul de la Bruxelles se mai arată că noua lege a pensiilor prezintă un risc semnificativ de creștere a deficitului public în 2020 și nu numai, în condiţiile în care aceasta conţine majorări semnificative ale punctului de pensie în intervalul 2019-2021. 

20 nov. 2019, 13:48
Majorarea pensiilor este în pericol. Comisia Europeană avertizează că aplicarea Legii pensiilor, risc major pentru deficitul României

Comisia Europeană (CE) a anunţat, miercuri, că a recomandat României să ia măsuri în 2020 pentru a corecta abaterea sa semnificativă de la traiectoria de ajustare în direcţia obiectivului bugetar pe termen mediu.

CE a prezentat, miercuri, avizele sale privind proiectele de planuri bugetare pentru 2020 ale statelor membre din zona euro, privind măsurile luate în temeiul Pactului de stabilitate şi de creştere şi a adoptat al patrulea raport privind supravegherea consolidată vizând Grecia.

”Comisia a luat, de asemenea, o serie de măsuri, în cadrul Pactului de stabilitate şi de creştere, vizând Ungaria şi România. Ea a formulat două recomandări în cadrul procedurii aplicabile abaterilor semnificative, un instrument care intenţionează să transmită un avertisment în cazul unei abateri semnificative de la cerinţele componentei preventive a pactului”, se arată în comunicat.

Modificare URIAŞĂ pentru femeile care vor să iasă le PENSIE. Se schimbă TOT ce ştiai până acum. Iată NOILE reguli

Procedura are, de asemenea, scopul de a ajuta statele membre să revină la situaţia bugetară în care ar fi fost, sau să se apropie de aceasta, dacă abaterea nu s-ar fi produs. Pentru România, Comisia a stabilit că nu a fost luată nicio măsură eficace ca răspuns la recomandarea Consiliului din iunie 2019.

”Ea propune adoptarea de către Consiliu a unei decizii privind lipsa luării unor măsuri eficace şi o recomandare revizuită adresată României de a lua măsuri în 2020 pentru a corecta abaterea sa semnificativă de la traiectoria de ajustare în direcţia obiectivului bugetar pe termen mediu”, se arată în comunicat.

În 25 septembrie 2019, reprezentanți de la Bruxelles au venit la București într-o misiune, pe vremea fostului Guvern. În urma acestei misiuni, Comisia Europeană a constatat „absența unei acțiuni eficiente din partea României”, precum și o „abatere ridicată cumulată de la traiectoria de ajustare către obiectivul bugetar pe termen mediu”.

În octombrie, guvernul Dăncilă a trimis o scrisoare către Comisia Europeană privind acțiunile sale de corectare a abaterilor, dar oficialii de la Bruxelles nu au fost convinși. Concluzia a fost că România nu a luat măsuri eficiente.

Ce se întâmplă cu majorarea pensiilor în 2020. Anunţ oficial de la Guvernul Orban

Astfel, Comisia transmite României recomandări noi, iar Guvernul Orban trebuie să raporteze până în 15 aprilie 2020 acțiunile întreprinse.

În raportul de la Bruxelles se mai arată că noua lege a pensiilor prezintă un risc semnificativ de creștere a deficitului public în 2020 și nu numai, în condiţiile în care aceasta conţine majorări semnificative ale punctului de pensie în intervalul 2019-2021, arată raportul. Funcționarii Comisiei, care au fost în misiune la București, le-au spus celor de la Ministerul Finanțelor că nu este clar modul în care noua lege a pensiilor, în special creșterea cu 40% a pensiilor, poate fi adaptată fără a modifica programul de implementare.

Potrivit estimărilor Guvernului, din septembrie, citate de Executivul comunitar, Legea pensiilor va majora cheltuielile guvernamentale cu 0,8% din PIB în 2019, 2,3% în 2020 şi 4,9% în 2021, comparativ cu nivelul din 2018.