MAJORAREA SALARIILOR. Cioloş: „Ce ar fi putut să facă Guvernul?” Ce răspuns îi dă lui Băsescu

Premierul Dacian Cioloş a declarat, joi seară, că măsura majorării cu 10% a salariilor tuturor bugetarilar este una "cu iz electoral", însă Guvernul a acceptat-o  entru că ar fi urmat o dispută cu Parlamentul şi ar fi existat, în acest context, riscul amânării adoptării bugetului .

26 nov. 2015, 20:27
MAJORAREA SALARIILOR. Cioloş: „Ce ar fi putut să facă Guvernul?” Ce răspuns îi dă lui Băsescu

Premierul Dacian Cioloş i-a răspuns, joi seară, lui Traian Băsescu, care l-a acuzat, la România TV, că nu face decât să continue politicile Guvernului Ponta.

Eu nu privesc în trecut, privesc spre viitor. Daca Traian Basescu se refera faptul că aplicăm anumite măsuri luate de Parlament, propuse de Guvernul Ponta, dar aprobate cu majoritate de Parlament, da, am spus, în faţa Parlamentului, că, în măsura în care bugetul va permite, vom aplica în primul rînd toate măsurile din Codul Fiscal. (…) Toate masurile din Codul Fiscal au fost discutate la nivel politic şi au fost decise cu o majoritate şi atunci decât să începem un război cu Parlamentul şi sa riscăm să intârziem bugetul, ne asumăm această responsabiliate de a aplica inclusiv măririle salariale„, a spus Dacian Cioloş la Realitatea TV.   

CITEŞTE ŞI Traian Băsescu: Cioloş continuă politica Guvernului Ponta. În locul premierului mi-aş da demisia 

În ceea ce priveşte majorarea cu 10% a salariilor bugetarilor, premierul a spus că „măsura are un iz de act electoral, nu de eficienţă a administraţiei.

Legat de cei 10%, aici ce ar fi putut sa faca Guvernul? Nu stiu ce marja ar fi avut Guvernul sa nu aplice o lege a Parlamentului. Ar fi insemnat sa incepem o disputa cu Parlamentul.  Eu as fi preferat sa aplicam aceasta marire nu proportional la toată lumea, ci să mergem cu o marire a  fondului de salarii si sa discutam anumite criterii care să duca si la cresterea performantei actului administrativ. Dar ar fi fost risc de amânare a adoptării bugetului şi de consum de foarte multă energie în disputele cu Parlamentul.  

După o discuţie pe care am avut-o cu membrii Guvernului, am decis ca în măsura în care preşedintele promulgă această lege să facem efortul să o aplicăm, să o introducem în buget, cu obiectivul să ne concentrăm pe Legea salarizării unice împreună cu un pachet de legi sau de acte administrative privind reforma administrativă şi în cursul anului viitor să venim cu acest pachet, reforma administraţiei publice şi Legea salarizării unice, să legăm aceste două lucruri, să legăm legea salarizării de reforma administraţiei şi să facem în aşa fel încât să existe o coerenţă între nivelul de salarizare pe diferite categorii din administraţie şi obiectivele de performanţă pe care vrem să le introducem. (…)

Avem un an electoral, iar aceasta masura are în primul rând un iz de act electoral şi mai puţin de eficienţă a administratiei. Vrem sa legam legea salarizarii de reforma administratiei. Numai asa am putea sa avem o coerenta si o credibilitate a procesului de reforma a administratiei. Eu nu am un obiectiv politic personal„, a precizat Cioloş.

CITEŞTE ŞI: Dacian Cioloş, despre nominalizarea ca premier: „A fost o surpriză. Nu eram pregătit pentru această poziţie”