Majorarea salariilor intră la vot la Camera Deputaţilor. Marius Budăi: „Să punem adevărul acolo unde este”

Comisia de muncă se reuneşte pentru a modifica raportul, după ce coaliţia a decis ca doar cei din administraţia locală să primească salarii mărite.

27 sept. 2022, 11:48
Majorarea salariilor intră la vot la Camera Deputaţilor. Marius Budăi: „Să punem adevărul acolo unde este”

UPDATE: Majorarea salariilor demnitarilor mai aşteaptă. Şedinţa comisiei de muncă şi cea a comisiei de finanţe, pentru modificarea proiectului, s-au amânat câteva ore, până la finalizarea dezbaterilor din plen pe legea statutului magistraţilor, din pachetul legilor justiţiei.

Plenul Camerei Deputaţilor ar urma să dezbată, marţi, Ordonanţa care prevede majorarea salariilor demnitarilor, act normativ trecut săptămâna trecută de Senat cu scandal. În plen, PSD a cerut, prin liderul de grup, trimiterea proiectului la comisie pentru modificarea raportului. Potrivit unor surse parlamentare, partidele din coaliţie au decis ca majorările să se aplice doar la administraţia locală, iar parlamentarii să rămână cu indemnizaţiile îngheţate.

Marius Budăi, anunţ ferm: „Nu vor avea salariile majorate. Ăsta este adevărul acum”

PSD a cerut în şedinţa de plen trimiterea proiectului la comisia de muncă. ”Pentru a elimina suspiciunile apărute în spaţiul public în ultima perioadă, dar şi pentru a îndrepta o eroare majoră făcută de colegii de la Senat, vă rog să acceptaţi ca membrii Comisiei pentru Muncă să se reunească în paralel cu plenul, cu mandat ferm din partea plenului Camerei Deputaţilor de a elimina din legea trecută de Senat creşterile salariale pentru parlamentari”, spune Alfred Simonis, liderul deputaţilor PSD.
Propunerea PSD a fost adoptată cu 170 de voturi pentru şi 5 abţineri.

„USR a fost singurul partid care a votat împotriva creşterii salariilor demnitarilor la Senat. Ceea ce am văzut mai devrem a fost un festival al ipocriziei”, a afirmat şi deputatul USR Ionuţ Moşteanu.

Senatul a votat, în plenul de miercuri, cu 91 de voturi „pentru”, 22 „împotrivă” şi patru abţineri, un proiect de aprobare a unei ordonanţe în care a fost introdus un amendament care prevede majorări salariale ale demnitarilor. În urmă cu câteva ore, Curtea Constituţională admisese sesizările USR pe proiectele de lege privind majorările salariale din sistemul public, care prevedeau creşterea indemnizaţiilor parlamentarilor.

Ajutorul de încălzire 2022-2023. Se dau sume importante lunar! Află dacă te încadrezi şi ce reducere primeşti

De asemenea, ministrul Dezvoltării Cseke Attila a declarat că nu cunoaşte ce presupun amendamentele UDMR din legea adoptată miercuri de către Senat privind majorarea indemnizaţiile parlamentarilor, primarilor, preşedinţilor de consilii judeţene şi locale, însă din punctul de vedere al Uniunii „pe inflaţie aşa cum toţi bugetarii au primit o creştere salarială, e corect ca adminstraţia locală să beneficieze de acelaşi regim”.

Marius Budăi, anunţ ferm: „Parlamentarii nu vor avea salariile mărite. Acesta este adevărul

„Nu au crescut veniturile demnitarilor. Să punem adevărul acolo unde este. A fost o discuție pe un amendament, pe care eu personal nu l-am văzut, la Senat. Am văzut poziția fermă a lui Marcel Ciolacu.

Deci la momentul actual când vorbim demnitarii nu au salariile crescute. Şi nu le vor avea. Oameni au fost informați eronat voit de alți politicieni. Nu vor avea salariile majorate. Ăsta este adevărul acum. Adevărul este unul simplu: astăzi nu avem majorate salariile şi nu le vom avea nici în viitorul apropiat.

În actuala sesiune parlamentară, care înseamnă până la 31 decembrie, salariile demnitarilor nu se vor majora. Şi dacă încălzește pe cineva nici pe următorii 20 de ani”, a spus Marius Budăi, ministrul Muncii, în emisiunea Subiectiv