Majoritatea românilor, îngrijoraţi de situaţia din Ucraina şi de atacurile organizaţiei Statul Islamic

Majoritatea românilor sunt îngrijoraţi şi foarte îngrijoraţi de conflictul din Ucraina, respectiv de atacurile din Irak şi Siria ale Statului Islamic, relevă un barometru INSCOP "Adevărul despre România".

22 sept. 2014, 07:10
Majoritatea românilor, îngrijoraţi de situaţia din Ucraina şi de atacurile organizaţiei Statul Islamic

Cercetarea sociologică a fost făcută în contextul în care anul aceste se împlinesc 75 de ani de la semnarea pactului Ribbentrop-Molotov, prin care Germania şi Uniunea Sovietică au împărţit teritorii aparţinând României şi altor state din Europa de Est, notează Agerpres.

INSCOP Research a testat în ce măsură românii consideră că mai este posibilă astăzi împărţirea controlului asupra României între ţări mai puternice iar rezultatele sondajului arată că 34,4% dintre români consideră că un asemenea scenariu este încă posibil, în timp ce 44,7% cred că nu. 20,9% reprezintă non-răspunsuri.

În legătură cu situaţia din regiune, barometrul arată că 67,3% dintre români se declară îngrijoraţi şi foarte îngrijoraţi de conflictul din Ucraina. 30,1% sunt puţin sau deloc îngrijoraţi, în timp ce doar 0,9% nu au auzit despre situaţia din ţara vecină.

„Înregistrăm o creştere a ponderii românilor îngrijoraţi de situaţia din Ucraina în condiţiile în care în mai 2014, corespunzător fazei de atunci a conflictului, 61,9% dintre români erau îngrijoraţi şi foarte îngrijoraţi iar 35,7% erau puţin sau deloc îngrijoraţi. 0,8% nu auziseră de acest conflict, iar 1,6% au avut opţiunea nu ştiu/nu răspund”, arată sondajul INSCOP.

În continuare, 42,3% dintre respondenţi cred că actualul conflict din Ucraina este rezultatul luptei pentru influenţă dintre Rusia şi statele occidentale, în timp ce 33,5% cred că are la bază dorinţa majorităţii ucrainenilor de a se rupe de influenţa rusească. 24,3% nu ştiu sau nu răspund.

Sondajul a testat şi reacţia românilor faţă de evenimentele din Orientul Mijlociu. 44% sunt îngrijoraţi şi foarte îngrijoraţi de atacurile în Irak ale organizaţiei Statul Islamic din Irak şi Levant. 50,1% sunt deloc sau puţin îngrijoraţi de aceste evenimente, 3,1% dintre respondenţi nu au auzit despre noul conflict din Irak iar 2,7% sunt non-răspunsuri.

„Barometrul INSCOP – Adevărul despre România” a fost realizat de INSCOP Research la comanda „Adevărul” în perioada 30 august – 4 septembrie 2014. Volumul eşantionului a fost de 1.058 persoane şi este reprezentativ pentru populaţia României de 18 ani şi peste 18 ani. Eroarea maximă admisă a datelor este de ą 3%, la un grad de încredere de 95%. Metoda folosită a fost cea a sondajului de opinie pe baza unui chestionar aplicat de operatorii de interviu la domiciliul respondenţilor.