Majoritatea românilor pun accent pe calitatea produselor pe care le cumpără, dar „vânează” şi reducerile. Cât costă, în medie, o masă de Paşte

Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025, relevă un studiu realizat de EY România, care dezvăluie preferințele consumatorilor pentru cheltuielile legate de această perioadă, într-un context marcat de inflație ridicată și instabilitate economică.
Mircea Filipescu
18 apr. 2025, 19:55
Majoritatea românilor pun accent pe calitatea produselor pe care le cumpără, dar

Potrivit EY România, sondajul evidențiază accentul pus pe calitate, prețuri avantajoase și strategii de economisire. Astfel, la capitolul cadouri, 61% dintre respondenți așteaptă reduceri pentru a cumpăra cadouri de Paște, 41% urmărind atât oferte online, cât și în magazine, iar 35% concentrându-se pe mediul online.

Aproape jumătate – 47% – alocă până la 400 lei pentru cadourile de Paște, 37% între 400 și 1.000 lei, iar 16% peste 1.000 lei. Doar 26% au economisit în prealabil pentru aceste cheltuieli.

Pentru masa de Paște, 35% plănuiesc să cheltuiască între 300 și 500 de lei, 26% între 500 și 1.000 de lei, iar 17% peste 1.000 de lei. 22% alocă sub 300 de lei.

Raportat la 2024, 45% estimează pentru cumpărăturile de Paște cheltuieli mai ridicate cu până la 10 – 20%, în timp ce 10% se așteaptă la valori cu peste 30% mai mari. 22% anticipează cheltuieli similare sau mai mici.

În ceea ce privește vacanța și timpul liber, doar 15% dintre respondenți au achiziționat bilete de avion sau pachete turistice pentru Paște sau 1 Mai, reflectând constrângerile economice, iar 85% nu au planificat vacanțe. Pentru următoarele șase luni, 36% intenționează să aloce între 250 și 500 lei lunar pentru divertisment și relaxare, iar 38% între 50 și 250 lei pentru sport.

Calitatea (98%) și prețul (97%) domină deciziile de achiziție, urmate de proximitatea magazinului și proveniența produselor. Livrarea la domiciliu, sustenabilitatea și brandul sunt mai puțin importante. Pentru alegerea retailerilor, prețul este prioritar, urmat de proximitate și încrederea în comerciant, se arată în studiu. La electrocasnice, recenziile sunt esențiale, iar la îmbrăcăminte contează reducerile și ușurința returnării.

Pentru a maximiza valoarea achizițiilor, respondenții aleg: reduceri (61%), comercianți cu profil discount (55%), mărci mai ieftine, dar de calitate similară (47%), programe de fidelitate (40%), produse din piețe și de la mici afaceri (37%).

„În 2025, românii demonstrează o abordare prudentă în pregătirea sărbătorilor de Paște, aproape toți respondenții punând calitatea și prețul pe primul plan, în timp ce maximizează valoarea prin reduceri și comercianți cu profil discount. Această combinație de tradiție și pragmatism economic arată adaptabilitate în fața provocărilor financiare”, afirmă Georgiana Iancu, partener, liderul sectorului de Retail și Produse de Consum, EY România, potrivit Agerpres.

Citeşte şi: Paște 2025. Topul alimentelor preferate de români. Cum s-au schimbat obiceiurile de sărbătorile pascale

Conform studiului, 50% dintre respondenți vor continua să cumpere alimente proaspete, 49% produse de îngrijire personală, 35% alimente procesate și 31% electrocasnice mari, chiar și la prețuri mai ridicate. În schimb, pentru produsele neesențiale, precum îmbrăcămintea sau articolele de lux, mulți optează pentru alternative mai ieftine sau reduc achizițiile.

În privința ieșirilor la restaurant, 45% declară că vor reduce frecvența meselor în oraș.

Pentru următoarele șase luni, planurile financiare dezvăluite de români indică: pentru alimente – 34% vor cheltui între 500 și 1.000 lei lunar; igienă personală – 43% alocă între 250 și 500 lei lunar; educație – 25% alocă între 50 și 250 lei lunar; economii și investiții – 25% intenționează să aloce peste 2.000 de lei lunar, un semn de prudență.

Studiul EY România din 2025 dezvăluie un consumator mai prudent și orientat spre valoare comparativ cu 2024, reflectând presiuni economice accentuate. În timp ce 61% dintre respondenți în 2025 au căutat reduceri pentru achizițiile de Paște, în creștere de la 51% în 2024, bugetele pentru cadouri s-au orientat spre intervale mai mici, cu 45% alocând până la 400 lei pentru cadouri (față de 27% sub 400 lei în 2024). În plus, 68% au încercat să economisească mai mult în 2025 (față de 62% în 2024), dar doar 54% și-au atins obiectivele financiare (în scădere față de 60%), indicând o presiune financiară mai mare.

Calitatea și prețul sunt priorități de top în 2025, prețul înregistrând o creștere semnificativă în importanță față de aceeași perioadă a anului trecut, respectiv de la 80% la 97%. Un accent sporit este acordat și criteriilor privind proximitatea și proveniența produselor.

‘Aceste rezultate reflectă modul în care românii păstrează spiritul Paștelui, echilibrând provocările economice cu alegeri strategice pentru calitate, reduceri și economii pentru un viitor mai sigur’, concluzionează Georgiana Iancu.

Sondajul a fost realizat în perioada martie-aprilie 2025, pe un eșantion de 304 respondenți din mediul urban (91%), majoritatea din București (57%), Cluj (11%), Iași (5%) și Ilfov (6%). 77% sunt femei, 50% au studii universitare, 49% postuniversitare, iar 1% studii medii. Distribuția pe vârste: 30% între 18-30 ani, 52% între 31-50 ani, 18% peste 51 ani. Veniturile lunare variază: 37% peste 15.000 lei, 25% între 5.000 și 10.000 lei, 23% între 10.000 și 15.000 lei, 15% sub 5.000 lei.

Citeşte şi: Urări de Paște 2025. Cele mai frumoase mesaje pentru familie, prieteni și apropiați. Gândurile bune care le vor înduioșa sufletul

DailyBusiness
Ce a putut să găsească Piedone la câteva restaurante de pe litoral. ANPC le-a suspendat activitatea pe loc: „A înflorit salcâmul în bucătărie”
Spynews
Elena Udrea iese din închisoare! Tribunalul Prahova a respins contestaţia înaintată de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA)
Bzi.ro
Ultima imagine cu Felix Baumgartner înainte de moarte. Ce a scris alături de imagine
Fanatik.ro
Cât trebuie să mănânci, de fapt, la vârsta de 50 de ani. Cele mai bune sfaturi ale unui nutriționist celebru
Capital.ro
Cartea de identitate trebuie schimbată neapărat. Românii sunt obligați. Anunț oficial de la Primărie
Playtech.ro
Cine se bate pe averea de 250 de milioane de euro a lui Felix Baumgartner. Mihaela Rădulescu nu are nicio șansă
DailyBusiness
Ce avere a lăsat Felix Baumgartner. Cine sunt succesorii legali ai iubitului Mihaelei Rădulescu
Adevarul
Israelul publică noi fotografii cu liderul de facto al Hamas. Cum încearcă să se ascundă ultimul comandant de rang înalt rămas în viață
wowbiz.ro
„Noi am fost DRAGOSTE”. Prima reacție a Mihaelei Rădulescu după moartea lui Felix Baumgartner
Spynews
Unde a fost găsită adolescenta de 14 ani, din Brăila, dispărută de aproape o săptămână. Părinții sunt încă în stare de șoc: "Are vânătăi"
Spynews
Sânziana Negru și Ștefan Floroaica și-au amenajat un colț de rai! Cum arată casa străbunicilor, după renovare | VIDEO
Evz.ro
Inflația explodează în România. Avertisment crunt din partea BNR
Ego.ro
Ce au observat experții, la aparițiile fiului cel mic al lui Kate Middleton și al Prințului William
Prosport.ro
Cum arată piscina complexului italian în care s-a prăbușit Felix Baumgartner
kanald.ro
Horoscop săptămânal Thomas Rob pentru 21 - 28 iulie 2025: Se dezlănțuie haosul pentru nativi! Se vor confrunta cu certuri, secrete și despărțiri
Cancan.ro
Mihaela Rădulescu, prima REACȚIE după moartea lui Felix Baumgartner. A postat un mesaj sfâșietor
Playsport.ro
Autopsia lui Felix Baumgartner a fost finalizată. Care a fost, de fapt, ce au descoperit medicii...
Capital.ro
Președintele Nicușor Dan, anunțul serii despre pensii: Eu am spus că a fost o greșeală...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Imagini spectaculoase cu Nicolae Dică și soția lui, în costum de baie roz, la plajă
stirilekanald.ro
VIDEO Noi detalii despre accidentul în care a murit Felix Baumgartner. Ce i-a adus, de fapt, sfârșitul
Fiica lui Sebastian Burduja a murit la 3 ani
MediaFlux
Vârsta de pensionare crește la 70 de ani! Se va aplica tuturor persoanelor născute după 31 decembrie 1970. Dezbateri privind noua lege într-o țară europeană
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Hidrocentrala Răstolița renaște după trei decenii de pauză. Ministrul Energiei: „Fac tot ce ţine de mine ca să deblochez situatia”