Utilizatorii de Facebook primesc mai mult decat dau. Cercetătorii Princeton spun de ce

Majoritatea utilizatorilor Facebook primesc de la prietenii lor din reţea mai mult decât dau la rândul lor, conform unui studiu al Princeton Research Associates, apărut la momentul oportuni înaintea listării companiei la bursă. Studiul combină datele de logare la reţea, cu datele unei anchete sociologice clasice, pentru a explora structura de reţelei, comportamentul şi satisfacţia dată utilizatorilor.

04 feb. 2012, 11:22
Utilizatorii de Facebook primesc mai mult decat dau. Cercetătorii Princeton spun de ce

Studiul arată că, pe o perioadă de o lună, 40% din utilizatorii de Facebook din eşantionul analizat au făcut o cerere de prietenie, dar mult mai mulți, 63% dintre ei, au primit cel puţin o cerere, potrivit studiului Princeton Survey Research Associates International, citat de PewResearch Center.

 

Un utilizator a apăsat în medie de 14 ori butonul „like“ de lângă comentariile prietenilor săi, dar propriile comentarii şi postări au primit în medie de 20 de ori aceeaşi apreciere.

 

Utilizatorii trimit în medie 9 mesaje personale, dar primesc 12. Şi în fine, 12% dintre utilizatori din eşantion au etichetat (tagged) un prieten într-o fotografie, dar 35% au fost etichetaţi

 

„Explicaţia pentru acest model este fascinantă din două motive. În primul rând, se pare că există segmente de utilizatori Facebook foarte activi (power users), care contribuie cu conţinut mult mai mult decât utilizatorul tipic. Utilizatorii Facebook au o prezenţă moderată pe o perioadă dată, astfel încât utilizatorii extrem de activi, surclasează media”, a remarcat profesorul Keith Hampton, coordonatorul raportului Pew Internet.

 

Pede altă parte, „aceşti „utilizatori puternici“ constituie aproximativ 20% -30% dintre toţi utilizatorii de Facebook, dar este frapant faptul că utilizatori par specializaţi pe un anume tip de activitate în reţea. Un grup de „utilizatori puternici“ domină activitatea de dezvoltare a propriei reţele (friending). Un altul domină activitatea de apreciere a conţinutului (liking). Şi un alt domină etichetarea fotografiiilor”, mai spune cercetăorul.

 

Studiul poate fi consultat sau descărcat de la Pew Internet.