Malala, adolescenta pakistaneză împuşcată de talibani, s-a întors la şcoală

Malala continuă să îi sfideze pe talibani, dar nu mai este în pericol cum a fost în ţara ei natală, Pakistan, unde talibanii au încercat să o ucidă pentru că susţinea emanciparea femeilor pakistaneze. Malala s-a întors acum la şcoală, dar în Marea Britanie.

20 mart. 2013, 10:40

În ciuda faptului că talibanii au încercat să o omoare pentru convingerile ei, Malala Yousafzai continuă să îi sfideze pe talibani. Adolescenta  împuşcată în cap, în Pakistan, în autobuzul şcolii, deoarece milita pentru dreptul la educaţie al fetelor din această ţară, îşi continuă şcoala, scrie Daily Mail. 

Medicii spitalului Queen Elizabeth, din Birmingham, au operat-o la cap şi i-au pus o placă metalică din titan în locul oaselor rupte în urma atacului talibanilor din ţara ei natală, în octombrie, anul trecut, informează Daily Mail. De asemenea, doctorii i-au refăcut şi mandibula ruptă.

Doi bărbaţi înarmaţi au împuşcat-o anul trecut pe Malala, în Pakistan, pentru că fata ţinea un blog prin care milita ca fetele din Pakistan să aibă acces la educaţie, să meargă la şcoală şi mai scria că toată lumea are dreptul să trăiască în pace.

O nouă şansă

Malala, care a împlinit 15 ani, îşi continuă studiile la un colegiu pentru fete din Marea Britanie, în Birmingham, „Edgbaston High School”, fiind înscrisă în clasa a IX-a, unde se predau latina şi greaca şi se studiază clasicii. Ea a mărturisit că este pasionată de limba gracă şi de civilizaţia elenă. Dar spune că vrea să înveţe şi despre legislaţie, drepturi sociale, libertate şi politică, pentru că ar vrea să aducă o „schimbare în această lume” şi să înveţe cum să facă mai bună viaţa fetelor şi a tinerelor ca ea, pentru ca ele „să aibă aces la educaţie” şi să fie „fericite”. 

Citeşte şi:  Anisa şi Malala, două tinere împotriva mentalităţilor retrograde ale talibanilor

„Cred că este cel mai fericit moment din viaţa mea, pentru că pot să mă întorc la şcoala mea. Azi mi-am luat cărţile, ghiozdanul şi voi învăţa. Voi vorbi cu prietenii mei, voi vorbi cu profesorii mei. Cred că nu există o zi mai importantă decât aceasta!”, a spus fericită Malala, după cum a dezvăluit tabloidul britanic.

Malala trăieşte acum cu familia ei în Marea Britanie, în Birmingham. Tatăl fetei, Ziauddin, în vârstă de 40 de ani, este angajat la Consulatul Pakistanului din Birmingham şi ar putea să obţină rezidenţă permanentă în Marea Britanie, mai ales că are şi permis de muncă. Mama Malalei, Toorpekai, în vârstă tot de 40 de ani, ca şi soţul său, stă acasă cu ceilalţi doi fraţi ai fetei, Khushal (12 ani) şi Atul (8 ani).

Studiile Malalei sunt plătite de Guvernul pakistanez. Edgbaston High School este cea mai veche şcoală independentă de fete din Birmingham, la care sunt primite fetele cu vârste cuprinse între 2 şi 18 ani.  Şcoala a fost fondată în 1976.