Malaria face ravagii în România! Care sunt simptomele bolii care a ucis-o pe fina lui Emil Boc. Medicul Adrian Marinescu: ”Ne pot pune viața în pericol”

În ultimele luni tot mai mulți români au fost diagnosticați cu malarie, după ce au călătorit în zone epidemice din Africa. Luni, Camelia Tișe, fina lui Emil Boc, a fost găsită moartă în propria locuință din cauza acestei boli extrem de periculoase. Medicul Adrian Marinescu a vorbit despre simptomele acestei boli și cum ne putem proteja de ea.

06 feb. 2024, 15:46
Malaria face ravagii în România! Care sunt simptomele bolii care a ucis-o pe fina lui Emil Boc. Medicul Adrian Marinescu: ”Ne pot pune viața în pericol”
Malaria face ravagii în România!

Malaria face ravagii în România! Doctorul Adrian Marinescu a subliniat că malaria nu este un lucru de glumit și le recomandă românilor care planifică o vacanță într-o destinație exotică să meargă înainte de plecare la medic pentru o consultație.

Citește și Oficial: care este cauza morţii Cameliei Tişe. Fosta soţie a președintelui CJ Cluj ar fi murit de malarie într-o formă severă

Malaria face ravagii în România!

„Nu este un lucru cu care ar trebui să glumim. Primul lucru pe care trebuie să-l fac atunci când planific o vacanță într-o zonă exotică este să merg la o consultație, la cabinetul de medicină a călătorului, unde se vor stabili pașii necesari.

În cazul malariei, nu vorbim, din păcate, despre un vaccin, ci despre profilaxie.

Pe lângă malarie, sunt multe boli pe care le putem considera tropicale sau exotice. Dacă ne referim la malarie, în multe cazuri vorbim despre complicații și despre o formă prelungită.

În momentul în care diagnosticul nu este descoperit la timp și ne gândim că este o simplă răceală, s-ar putea ca acele complicații să ne pună viața în pericol”, a declarat medicul Adrian Marinescu, la Antena 3 CNN.

Potrivit specialistului, simptomele specifice acestei boli pot fi confundate cu cele ale unei răceli, însă dacă știm că ne-am întors recent dintr-o zonă tropicală, atunci trebuie să ne prezentăm de urgență la medic.

„În momentul în care am venit de puțină vreme dintr-o zonă tropicala sau subtropicală și am o simptomatologie acută, care poate să semene cu o răceală sau cu o gripă, evident că voi merge la un consult, la cel mai apropiat spital de boli infecțioase.

Putem vorbi despre malarie sau despre o boală care poate să fie similară. Profilaxia și partea de prevenție trebuie să fie respectate înainte de plecarea în vacanță, este foarte important”, a mai spus medicul.

La scurt timp, după ce fosta soție a lui Alin Tișe a fost găsită moartă în propria locuință reprezentanţii Spitalului Clinic de Boli Infecţioase şi Tropicale ”Dr. Victor Babeş” au anunțat că un bărbat internat la Terapie Intensivă cu malarie a murit. De asemenea, în ultimele 24 de ore la unitatea medicală au mai ajuns doi pacienţi cu această boală, şi ei fiind infectaţi în urma călătoriei în Zanzibar.

În ultimele trei luni, în România au fost diagnosticate 11 cazuri de malarie. Este vorba despre persoane care au călătorit în zone endemice din Africa (câte 4 cazuri în lunile noiembrie și decembrie și 3 cazuri în ianuarie).

Pentru a preveni îmbolnăvirile prin boli transmise prin ţanţari se recomandă populaţiei:

– Evitarea expunerii la înțepaturi de țânțar între apusul de soare și zorii zilei când țânțarii au cea mai mare activitate sau utilizarea de haine cu mâneci lungi, pantaloni lungi și sosete în aceasta perioada.
– Utilizarea de substanțe repelente conținând DEET (N,N-diethyl-3- methylbenzamide) pe părțile neacoperite ale corpului.
– Evitarea pătrunderii țânțarilor în case prin închiderea ușilor și a ferestrelor sau prin punerea de plase la uși și ferestre.
– Utilizarea de benzi impregnate cu permethrin în zonele unde nu este posibilă evitarea intrării țânțarilor în camera de dormit.
– Utilizarea în interiorul locuinței de spray-uri sau alte produse cu insecticide
– Utilizarea de permethrin, piretroid cu caracteristici insecticide, prin aplicarea pe haine (impregnarea hainelor militare, impregnarea hainelor persoanelor care lucreză noaptea pe câmp), pe plasele pentru țânțari, pereții cortului sau alte materiale, dar nu pe piele.
– Eliminarea apei stagnate prin golirea recipientelor de colectare a apei pluviale, a jardinierelor, a bidoanelor și a găleților, îndepărtarea anvelopelor uzate din curți, curățarea jgheaburilor înfundate, îndepărtarea gunoiului menajer

Citește și Boala care va deveni o amenințare majoră în Europa în acest deceniu. Este cunoscută și drept ”febra oaselor rupte”