Mama adoptivă a Sorinei, interviu despre fetiţa luată de la Baia de Aramă şi procesele din România: Vor sa o abandonam

Mama adoptiva a Sorinei rupe tacerea. Ramona Săcărin povesteşte într-un interviu pentru Ziare.com despre cum s-a acomodat cu noii părinţi fetiţa de 8 ani luată de la Baia de Aramă. Femeia spune că a fost ameninţată şi că o dată la două zile trebuie să schimbe locul în care stă Sorina.

14 iul. 2019, 10:14
Mama adoptivă a Sorinei, interviu despre fetiţa luată de la Baia de Aramă şi procesele din România: Vor sa o abandonam

Reporter: În primul rând, cea mai importantă întrebare, cum este acum Sorina?
Ramona Săcărin, mama adoptivă: Sorina începe să cunoască membrii familiei extinse(…), este încântată de atenţia pe care o primeşte de la toata lumea. (…) Copilul a mers neuropsihiatrie infantilă de două ori, o dată imediat după ce am preluat-o şi încă o odată în urmă cu o săptămână. A fost identificat un progres extraordinar de rapid.

Reporter: Aveţi documente oficale care să ateste tot ce mi-aţi spus şi pe care să le puteţi prezenta în instanţă?
Ramona Săcărin, mama adoptivă: Au şi fost prezentate instanţelor în care am fost până acum. Au fost prezentate şi Autorităţii Naţionale de Protecţia Copilului şi Adoptie, care monitorizează starea copilului.(…) Copilul a înteles că a venit la bine. Eu sunt convinsă că dacă s-ar întâlni cu familia Şărămăt, care şi acum face la fel, şi Sorina ar fi din nou agitată.

Reporter: In ce condiţii staţi în România?
Ramona Săcărin, mama adoptivă: Stăm când la unii, când la alţii, în funcţie de locul unde trebuie să ne prezentăm. Există un grup de persoane pe Facebook care (…) ne ameninţă că vin dupa noi, că ne gasesc. Deocamdată sunt la nivel declarativ, dar am mai avut probleme în trafic în Severin.REPORTER: De ce a fost reţinut paşaportul Sorinei?

Ramona Săcărin, mama adoptivă: Am cerut la SIIJ să ne elibereze paşaportul sau să ne explice măcar temeiul reţinerii. Nu am primit nici paşaportul, nici vreo explicaţie. (…)Ne întorc mâna la spate ca să cedăm sub presiunea obligaţiilor din SUA şi a cheltuielilor.

Reporter: A dorit să ia legătura cu familia Şărămăt?
Ramona Săcărin, mama adoptivă: Nu şi-a dorit. Ea ne-a spus numărul de telefon fix al familiei, noi i-am spus că dacă vrea poate vorbi. Noi am rugat-o să ţină totuşi minte numărul de telefon pentru ca să putem să-i sunăm de sărbători şi la zilele lor de naştere.

Reporter: De ce tocmai Sorina?

Ramona Săcărin, mama adoptivă: Ideea adopţiei a apărut ca o metodă de a plăti mai departe. Mama mea a fost adoptată când avea 3 luni, bunica, cea care a adoptat-o, a fost o persoană extrem de specială în familie. Am dorit să ducem mai departe această idee şi sper ca şi copiii mei, nepoţii mei să o duca mai departe.