Mamă la 40 de ani? Avantaje şi dezavantaje pentru a face copii la această vârstă

Din ce în ce mai multe femei aleg să devină mame în jurul vârstei de 40 de ani, cu uşoare diferenţe în plus sau în minus. Dacă pentru unii a fi mamă la 40 de ani este un lucru negativ, pentru alţii este ceva perfect normal. Desigur, discuţiile pe această temă vor persistă şi, până la urmă, alegerea este a femeilor respective.

12 mai 2013, 05:40
Mamă la 40 de ani? Avantaje şi dezavantaje pentru a face copii la această vârstă

Avantaje

1. Situaţie materială solidă

Pe lângă faptul că mamele de 40 de ani prezintă o speranţă de viaţă mai mare (din moment ce şi-au dorit cu ardoare un copil la această vârstă, e clar că se şi îngrijesc mai mult pentru a-l putea vedea mare), acestea au, cel mai probabil, şi o carieră solidă care va furniza o securitate financiară sporită pentru familie şi copil.

2. Concepţie târzie, viaţă lungă

Un studiu din 2009 al Universităţii din Utah a scos la iveală faptul că femeile care au conceput natural şi au născut la 45 ani sau mai mult prezentau un risc de 14-17% de a muri după împlinirea vârstei de 50 de ani, faţă de femeile care nu au născut după 40 de ani.

Dezavantaje

1. Fertilitate scăzută

Una dintre principalele probleme cu care se confruntă femeile care vor să aibă copii la 40 de ani este fertilitatea scăzută. Deşi încă mai ovulează, fertilitatea acestora începe să scadă vertiginos după 35 de ani şi drastic după 40, din cauza fluctuaţiilor hormonale.

Există însă şi o veste bună. Ştiinţele reproductive se dezvoltă rapid. Astfel, chiar dacă amâni puţin momenul în care vei deveni mamă, ai şanse din ce în ce mai mari, datorită ştiinţei, ca visul să ţi se îndeplinească. Tehnologiile avansează rapid şi deja se ia în calcul criogenarea ovulelor la tinereţe şi păstrarea lor pentru altă dată.

2. Creşterea riscurilor

Potrivit unor cercetări realizate de Societatea Americană de Medicină Reproductivă, femeile căsătorite, cu vârsta cuprinsă între 40 şi 44 de ani, au risc de peste 60% să nu rămână însărcinate. De asemenea, aceeaşi categorie de vârstă prezintă un risc de 34% de a pierde sarcina, iar riscurile sunt de 1 la 106 pentru a naşte copii cu sindromul Down.

Citeşte continuarea pe http://sfatulparintilor.ro/sarcina/preconceptie/mama-la-40-de-ani-8-avantaje-si-dezavantaje


loading...
Partenerii noștri