Mamă, patroană de bordel, milionară excentrică…Povestea uluitoare a femeii cu 22 de personalităţi

Fiecare dintre cele 22 de personalităţi ale femeii se manifestă independent una de cealaltă şi se pot succede în mod diferit, nepăstrând o ordine anume. Fiecare personalitate  are propria ei voce şi propriul său comportament, iar aceste schimbări de personalitate se pot produce chiar şi de zece ori pe zi.

12 aug. 2013, 13:39

Dacă o vezi pe Dawn Taylor, o britanică din Essex, mergând pe stradă de mână cu cei doi copii ai ei, femeia pare o mamă normală şi devotată. Dar, la vârsta de 31 de ani, nu este deloc normală, cum sunt alte mame. Nu e vina ei, ci a faptului că suferă de personalitate multiplă, un sindrom păcătos, care o face să-şi schimbe starea şi comportamentul într-o secundă, chiar şi de zece ori pe zi.

Specialiştii i-au identificat nu mai puţin de 22 de personalităţi. Stările i se declanşează brusc, fără să dea nici cel mai mic semn că ar urma să se producă. Astfel, din starea normală, Dawn poate deveni dintr-o dată fetiţa Daisy, de 5 ani sau Madam Taylor, patroana unei case de toleranţă. Poate apoi să fie Mary, o specialistă în computere în vârstă de 60 de ani, pentru ca apoi să se transforme în adolescenta Lashes, agitată şi chiar agresivă, relatează Daily Mirror.

Dawn poate fi şi o milionară mofturoasă sau patroana unui magazin de sandvişuri scoţiene sau o fermieră, dar la fel de bine şi o vorbitoare de Limba Germană sau un rapper la modă.

Parcă aş ţine-o tot într-o beţie

În momentele în care este normală, Dawn nu îşi aminteşte nimic din episoadele de personalitate pe care le trăieşte. „Parcă aş ţine-o tot într-o beţie”, mărturiseşte femeia vorbind despre stările pe care le trăieşte şi de care nu este conştientă.

„Atunci (când stările apar, n.r.) cred că deţin controlul asupra mea. Pentru mine, eu sunt tot eu, chiar dacă sunt Daisy, Mary sau Madam Taylor. Dar după ce îmi revin, nu-mi amintesc nimic. Ea locuieşte împreună cu partenerul ei de viaţă, Dean, în vârstă de 36 de ani şi cu copiii lor, Connor, de 10 ani şi Troy, de 7 ani.

Problemele lui Down au început cu o depresie puternică, după naşterea lui Connor. Tulburarea a fost atât de mare, încât, într-o zi, s-a trezit într-o baltă de sânge şi cu o foarfecă în mână, cu care îşi provocase înţepături. Altădată, femeia s-a repezit la gâtul unui străin şi a vrut să îl stranguleze, iar cu o altă ocazie, şi-a ameninţat prietenii cei mai buni că le va incendia casa.

Nici relaţiile cu Dean nu mai sunt normale în momentele când îşi schimbă personalitatea. Odată l-a înjurat în public, deşi ea îl iubeşte foarte mult. Şi-a înjurat şi vecinii şi pe alţi cunoscuţi, iar când i s-a spus ce făcuse, le-a cerut tuturor iertare. De curând, Dawn s-a urcat într-un copac şi a stat atârnată acolo cu capul în jos, ţinându-se cu picioarele îndoite de cracă.

Şi mersul la cumpărături este cu dus şi-ntors pentru Dawn. Dacă merge pe bicicletă cu copiii şi bărbatul ei, poate să intre în pielea micuţei Daisy, o fetiţă care nu ştie să meargă pe bicicletă. În acele momente îşi pierde echilibrul şi o ia razna cu bicicleta şi cade sau îl loveşte fie pe Dean, care merge întotdeauna în faţa ei, fie se răstoarnă.

În magazin, printre rafturi, femeia începe să se creadă uneori o milionară, apoi fie devine nervoasă şi capricioasă şi răstoarnă toate produsele, cu o furie greu de imaginat, fie începe să cumpere dulciuri şi jucării, cheltuind o grămadă de bani pe ele.

Dawn face tratament cu sedative, cu medicamente care îi stabilizează starea şi cu antidepresive. La început, medicii au crezut că suferă de sindromul Tourette, dar dacă ar fi fost aşa, ea ar fi trebuit să îşi amintească măcar o parte din ceea ce făcuse când îşi pierduse luciditatea. Perosnalităţile le-a căpătat rând pe rând.