Mama premierului Olandei a murit în plină pandemie. Din cauza restricţiilor, acesta nu a putut-o vizita în ultimele săptămâni

Premierul olandez Mark Rutte a anunţat luni că mama lui a murit recent şi că nu a putut-o vizita în ultimele săptămâni din cauza măsurilor de protecţie împotriva răspândirii noului coronavirus.

25 mai 2020, 19:12

Anunţul intervine în contextul unei polemici apărute în Regatul Unit, unde consilierul special al lui Boris Johnson, Dominic Cummings, este acuzat că a încălcat izolarea pentru a-şi vedea părinţii care locuiesc la 400 km nord-est de Londra. În timpul săptămânilor care au precedat moartea mamei sale, în vârstă de 96 de ani, Mark Rutte nu a putut să o viziteze, relatează media.

Mieke Rutte-Dilling locuia de mai mulţi ani într-un azil de bătrâni din Haga. Moartea sa, care s-a produs pe 13 mai, nu are legătură cu COVID-19, potrivit media.

Citeşte şi OMS a suspendat testele clinice cu hidroxiclorichină, pentru combaterea Covid-19. Molecula creşte riscul de aritmie cardiacă

Contactat de AFP, purtătorul de cuvânt al lui Rutte a declarat că acesta a respectat „toate directivele” instituite în cadrul luptei împotriva noului coronavirus, fără a furniza mai multe amănunte. „Miercuri, 13 mai, mama mea scumpă, Mieke Rutte-Dilling, a murit la vârsta de 96 de ani„, a anunţat într-un comunicat Mark Rutte.

În Olanda, vizitele la azilele de bătrâni au fost interzise pe 20 martie. De luni, rezidenţii unora dintre aziluri pot primi vizita unei singure persoane, o măsură care ar urma să fie extinsă pe 15 iunie la toate azilele de bătrâni.