Mama unui faimos regizor ucrainean îi cere lui Putin să îi elibereze fiul aflat în închisoare, în Rusia

Mama regizorului ucrainean Oleg Senţov, aflat în greva foamei de 60 de zile într-o închisoare din Rusia, îi solicită lui Vladimir Putin eliberarea cineastului.

13 iul. 2018, 11:25
Mama unui faimos regizor ucrainean îi cere lui Putin să îi elibereze fiul aflat în închisoare, în Rusia

Liudmila Senţova i-a trimis preşedintelui rus o scrisoare, iar documentul a fost dat publicităţii vineri, ziua în care Senţov împlineşte vârsta de 42 de ani, potrivit AFP. „Vă cer, Vladimir Vldimirovici, să arătaţi milă şi să îl graţiaţi pe Oleg Senţov, să nu îi distrugeţi viaţa şi nici pe cea a apropiaţilor lui. Îl aşteptăm acasă”, a scris ea în solicitarea trmisă pe 22 iunie. „A executat deja patru ani. Copiii lui îl aşteaptă acasă. Fiul lui cel mai mic suferă de autism. Se simt rău fără el. Niciodată nu vor mai fi fericiţi fără tatăl lor”, a cerut femeia.

Senţov execută în prezent o pedeapsă de 20 de ani de închisoare, după ce a fost condamnat în 2014 sub acuzaţii de terorism pentru că ar fi complotat privind o incendiere în Crimeea, peninsulă anexată de Rusia. Susţinătorii lui spun că acest caz a fost inventat. Senţova a susţinut că fiul ei nu a ucis pe nimeni şi l-a descris ca fiind un bărbat interesat să facă film.

Deşi mai multe personalităţi şi importante organizaţii internaţionale au solicitat eliberarea lui, Moscova nu s-a arătat impresionată.  Kremlinul a spus că Senţov însuşi ar trebui să îi ceară lui Putin să îl graţieze, ca solicitarea să fie luată în considerare. Cineastul ucreainean a refuzat să facă asta.

Citeşte şi ONU, solicitată de zeci de ţări să rezolve cazul regizorului Oleg Senţov şi a altor prizonieri ucraineni

Preşedintele ucrainean Petro Poroshenko a transmis, pe contul său de Facebook, că guvernul va continua să facă presiuni asupra autorităţilor ruse în încercarea de a obţine eliberarea lui Senţov şi a zeci de ucrainieni consideraţi prizonieri politici.

Regizorul şi scriitorul a început o grevă a foamei pe 14 mai, cerând Rusiei eliberarea prizonierilor politici ucrainieni. El a sperat că protestul lui va atrage atenţia mai mult dacă va coincide cu perioada în care are loc Cupa Mondială şi a slăbit 15 kilograme, fiind susţinut doar cu apă şi perfuzii cu glucoză, au spus membri ai familiei lui. În medie, un om poate supravieţui fără hrană aproximativ 8 săptămâni.