Mama unui soldat rus de 20 de ani, mort în Donbas, povesteşte ce mesaj a primit: „Fiul tău a murit, poţi să-l îngropi”

Maxim Khanyghin a fost unul dintre primii, şi unul dintre cei mai tineri soldaţi ruşi ucişi în războiul din Ucraina, conform comunicării incomplete a forţelor armate ruse care până acum au admis doar 498 de victime în rândul soldaţilor lor.

14 mart. 2022, 09:33
Mama unui soldat rus de 20 de ani, mort în Donbas, povesteşte ce mesaj a primit: „Fiul tău a murit, poţi să-l îngropi”

Provine din satul Ozernoye, lângă oraşul Saratov, la 700 de kilometri de stepă de Moscova. I-a spus mamei sale, Ludmila, că pleacă la exerciţiu. Ultimul mesaj primit: „Nu-ţi face griji, este doar un exerciţiu”. Apoi, a venit telefonul: „Fiul tău a murit, poţi să-l îngropi”. Femeia reclamă că nu a primit trupul copilului său, pentru a-l îngropa.

Ultima fotografie trimisă familiei îl arată cu un Kalaşnikov în braţe. Este însoţit de mesajul „Nu-ţi face griji, este doar a doua oară când mă lasă să-l folosesc” şi o faţă zâmbitoare. Maxim a plecat la serviciul militar la sfârşitul lunii octombrie.

Mama lui nu era îngrijorată. Stanislav, cel de-al doilea fiu al său, servise deja din Orientul Îndepărtat rus la baza armată de pe insula Sahalin. „Ei ne tratează ca pe nişte copii”, i-a spus el. După 6 luni, i-au oferit să semneze contractul. Salariile erau bune, dar distanţa de casă era enormă. A refuzat.

Era bun cu munca fizică. După şcoala obligatorie , făcuse un curs de mecanic. Şi-a câştigat existenţa reparând motociclete şi maşini. Curtea din spate devenise atelierul lui. Fusese paznic la Moscova timp de câteva luni. Nu avea de gând să fie soldat. Şi nimeni, spune mama, nu l-a întrebat vreodată.

Citeşte şi: Actorul ucrainean Pasha Lee a murit după ce şi-a dat vesta antiglonţ unui copil

Ludmila nu a primit încă de la Moscova scrisoarea oficială cu înştiinţarea morţii, potrivit Mediafax.

A sunat la Belgorod, unde era staţionată unitatea lui Maxim, înainte de a pleca la exerciţiu.  A contactat registrul militar de la Moscova. Chiar şi FSB, moştenitorul KGB, Serviciul Federal de Securitate al Federaţiei Ruse. Acelaşi răspuns: „Nu avem nicio informaţie”.

Nu există nicio confirmare a morţii fiului ei, dar între timp biroul local de recrutare i-a promis că vor face tot posibilul pentru a-i returna cadavrul. În cimitirul satului s-a săpat deja un mormânt care îl poate primi pe Maxim.

Acum, este acoperit cu foi de nailon, pentru a nu se umple cu noroi. Ministerul Apărării susţine că doar soldaţii profesionişti luptă în Donbass. Fedor, fratele mai mic, a împlinit 18 ani în octombrie anul trecut. În această primăvară ar trebui să plece şi el la serviciul militar.

Citeşte şi: Papa Francisc condamnă dur războiul din Ucraina şi numeşte acţiunile armatei ruse un „masacru”