Mămicile nu-şi vaccinează copiii. Vezi ce BOLI ameninţă micuţii

Vaccinarea în România a scăzut de la an la an, incidenţa bolilor care pot fi prevenite înregistrând creşteri alarmante, susţin pediatrii. Medicii atenţionează că bolile eradicate sau epidemiile ar putea reveni dacă schemele de imunizare sunt întrerupte sau incomplete.

22 apr. 2013, 10:12
Mămicile nu-şi vaccinează copiii. Vezi ce BOLI ameninţă micuţii

Statisticile arată că şi în 2013 România continuă să aibă cea mai ridicată rată a mortalităţii infantile din Uniunea Europeană la copiii de până în cinci ani. Totodată, numărul cazurilor de îmbolnăvire ca urmare a bolilor infecţioase pediatrice a crescut în ultimii ani, scrie Mediafax.

Societatea Română de Pediatrie (SRPED) atenţionează, cu ocazia Săptămânii Europene a Vaccinării (22-27 aprilie), că vaccinarea scade îngrijorător, în timp ce incidenţa bolilor creşte. Una dintre cele mai scăzute acoperiri vaccinale în 2011 a fost de numai 74,9 la sută la vaccinul anti rubeolă-oreion-rujeolă (ROR), iar în 2010 chiar mai mică, de 60 la sută, cu mult sub pragul recomandat la nivel global.

În 2012-2013, România a înregistrat cea mai ridicată rată de incidenţă a rubeolei din toată Europa, de 27 de ori mai mare decât media europeană.

Citeşte şi DOCTOR MIT: Tot ce trebuie să ştii despre VACCINAREA împotriva BOLILOR COPILĂRIEI

„România ocupă locul II în Europa privind incidenţa rujeolei (pojarului), o boală care poate fi prevenită prin vaccinare, depăşind de peste şapte ori rata medie europeană. Mai mult, în ianuarie 2013, România a înregistrat cele mai multe cazuri de pojar din întreaga Europa. În contrast, în Bulgaria, un singur copil a fost diagnosticat cu această boală, în aceeaşi perioadă, în decurs de un an”, a precizat Societatea Română de Pediatrie într-un comunicat de presă remis, duminică, agenţiei Mediafax.

De asemenea, acoperirea vaccinală a coborât la nivelul de 89 la sută şi la imunizarea împotriva poliomielitei, o boală care poate duce la paralizie, împotriva tusei convulsive (difterie-tetanos-pertussis) şi a infecţiei Hib, care poate fi fatală la copiii de vârste mici sau care poate lăsa sechele severe, susţin pediatrii.

Totodată, în fiecare zi, la nivel mondial, pojarul provoacă moartea a 450 de copii şi reprezintă principala cauză a deceselor provocate de bolile care pot fi prevenite prin vaccinare, a precizat Societatea Română de Pediatrie.

Pediatrii recomandă imunizarea copiilor împotriva tuturor bolilor infecţioase prevenibile, atât cu vaccinurile cuprinse în Programul Naţional de Imunizare, cât şi cu cele împotriva infecţiei cu rotavirus, a varicelei sau a bolilor pneumococice.

„Atitudinea preventivă în bolile copilăriei este benefică pentru copii, familie şi spitale. România se află pe primul loc în Europa privind mortalitatea la grupa de vârstă 0-5 ani, iar morbiditatea prin boli respiratorii, digestive şi deseori cutanate aglomerează cabinetele de specialitate şi spitalele în sezonul rece cu riscuri majore de intercontaminare. Extinderea vaccinărilor peste programul naţional de imunizare obligatoriu este o şansă reală de ameliorare a calităţii vieţii copiilor. Educaţia familiilor, a personalului mediu în legătură cu aceste beneficii este esenţială pentru progres în acest domeniu”, a spus Marin Burlea, preşedintele Societăţii Române de Pediatrie, citat în comunicat.

Potrivit celor mai recente date Eurostat, mortalitatea infantilă în România este de 9,8 la o mie de nou-născuţi, aproape dublă faţă de media europeană.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii atrage atenţia că 32 la sută dintre decesele provocate de bolile ce pot fi evitate prin vaccinare sunt cauzate de infecţiile pneumococice, în timp ce infecţiile cu rotavirus sunt responsabile pentru 30 la sută dintre decese.

Societatea Română de Pediatrie şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii subliniază că bolile eradicate, cum ar fi poliomielita, sau epidemiile ar putea reveni dacă schemele de vaccinare sunt întrerupte sau rămân incomplete.

Reprezentantul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii în România, dr. Victor Olsavszky, a spus că, la nivel mondial, eradicarea poliomielitei este în stadiu foarte avansat.

Citeşte şi Medicii de familie susţin programul de vaccinare anti-HPV

„Lumea este mai aproape de eradicarea poliomielitei decât oricând înainte. Poliomielita este încă endemică în doar trei ţări, Afganistan, Nigeria şi Pakistan. Eradicarea poliomielitei va salva o valoare estimata de 50 de miliarde de dolari în următorii 20 de ani, mai ales în ţările în curs de dezvoltare. Efortul global de eradicare a poliomielitei a salvat 10 de milioane de oameni de la paralizie. Mari progrese au fost realizate în ultimii ani, inclusiv în România, prin introducerea vaccinului hepatitic B, care protejează împotriva bolilor de ficat (acesta a fost introdus în 190 de ţări până la sfârşitul anului 2011) şi Haemophilus influenzae tip b, care protejează împotriva unor forme de meningită şi pneumonie (acesta a fost introdus în 177 de ţări până la sfârşitul anului 2011)”, a precizat Victor Olsavszky, citat în comunicat.

Potrivit reprezentantului OMS, România a avut până recent o tradiţie de succes în ce priveşte vaccinarea, cu rate de acoperire ce depăşeau 95 la sută.

„Biroul nostru sprijină Ministerul Sănătăţii şi partenerii săi în eforturile sale de a reveni la bunele practici de vaccinare atât ca număr de copii vaccinaţi, cât şi ca număr de vaccinuri oferite şi încurajează populaţia să se alăture acestor eforturi”, a mai spus Victor Olsavszky.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, numai într-un singur an, 1,5 milioane de copii au murit din cauza unor boli care ar fi putut fi prevenite prin vaccinare.

Cea de a VIII-a ediţie a acţiunii Săptămână Europeană a Vaccinării are loc în acest an între 22 şi 26 aprilie. Iniţiativa se subscrie Săptămânii Mondiale a Vaccinării, marcată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii în întreaga lume încă din 2003, cu scopul de a creşte rata de vaccinare şi a reduce astfel incidenţa bolilor prevenibile, având ca slogan „Să protejăm împreună copilăria”.

Campania a fost lansată de Societatea Română de Pediatrie în iunie 2012, cu sprijinul GSK România. În cadrul acesteia a fost dezvoltată prima platformă online, www.protejamcopilaria.ro, unde pot fi găsite informaţii despre vaccinare şi sfaturi de la medici specialişti.