„Mâna dreaptă” a lui Kim Jong-Un a fost înlăturată din funcţie

Kim Yong Chol, "mâna dreaptă" a liderului nord-coreean Kim Jong Un şi omolog al secretarului de stat american Mike Pompeo, a fost înlăturat din funcţie, a anunţat miercuri agenţia de presă sud-coreeană Yonhap citând un oficial parlamentar din Coreea de Sud, notează Reuters.

24 apr. 2019, 13:26
„Mâna dreaptă” a lui Kim Jong-Un a fost înlăturată din funcţie

Kim Yong Chol a fost şeful departamentului Frontul unit, organul Partidului Muncitoresc Coreean care se ocupă de legăturile cu Coreea de Sud şi din ce în ce mai mult de cele cu Statele Unite.

Yonhap nu dă niciun motiv pentru înlăturarea sa din funcţie.

Kim Yong Chol a fost diplomatul de top al lui Kim. El s-a făcut remarcat la cel de-al doilea summit între Kim şi preşedintele Statelor Unite Donald Trump în Vietnam în februarie, care s-a terminat cu un dezacord asupra opririi programului nuclear al Nordului, informează Agerpres.

El a vizitat Casa Albă în ianuarie pentru a se întâlni cu Trump.

Citeşte şi Kim Jong un a ajuns în Rusia! Cum a fost primit liderul nord coreean

Serviciul Naţional de Informaţii sud-coreean nu a putut confirma imediat anunţul.

Informaţia privind înlăturarea emisarului nord-coreean intervine după ce Ministerul de Externe al Nordului a declarat săptămâna trecută că nu mai doreşte să trateze cu Pompeo şi că el ar trebui să fie înlocuit în discuţii de cineva mult mai matur, potrivit Agerpres.

Liderul nord-coreean Kim Jong Un a avertizat că eşecul discuţiilor din Vietnam riscă să creeze noi tensiuni şi că el este interesat să se reîntâlnească cu Trump doar dacă Statele Unite arată mai multă flexibilitate.

El a dat un termen limită de până la un an pentru o schimbare de atitudine.