Managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi şi soţul acesteia, condamnaţi la închisoare pentru că au luat mită de la studenţi

Managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi, Carmen Dorobăţ, şi soţul său au fost condamnaţi, vineri, la închisoare cu suspendare în dosarul în care erau acuzaţi că au primit mită de la 124 de studenţi de la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) Iaşi, pentru a-i promova la examene. Decizia nu este definitivă.

12 iul. 2019, 14:44
Managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi şi soţul acesteia, condamnaţi la închisoare pentru că au luat mită de la studenţi

Carmen Dorobăţ a fost condamnată la trei ani de închisoare cu suspendare, fiind acuzată că, împreună cu soţul ei, şef al Catedrei de anestezie generală de la UMF Iaşi, ar fi luat mită câte o sută de euro de la 124 de studenţi pentru a-i promova la examene.

Şi soţul managerului Gheorghe Dorobăţ, a fost condamnat la doi ani şi trei luni de închisoare cu suspendare.

Deciziile au fost luate, vineri după-amiază, de magistraţii Tribunalului Iaşi şi pot fi atacate cu recurs.

Avocatul Liviu Bran a declarat, pentru News.ro, că soţii Dorobăţ se aşteptau să fie achitaţi, motivând că probele aduse în dosar au dovedit că „studenţii care ar fi dat banii umblau cu cioara vopsită”.

Potrivit avocatului ieşean, Carmen şi Gheorghe Dorobăţ nu vor mai avea dreptul să predea timp de patru ani la UMF Iaşi.

„Până la o condamnare definitivă, Carmen Dorobăţ poate conduce Spitalul de Boli Infecţioase, pentru că fapta nu are legătură cu activitatea de manager”, a mai spus avocatul Liviu Bran.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Iaşi i-au trimis în judecată, în martie 2015, pe managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi Carmen Dorobăţ şi pe soţul acesteia, Gheorghe Dorobăţ, după ce aceştia ar fi luat câte o sută de euro mită de la 124 de studenţi de la Facultatea de Medicină Dentară. Carmen Dorobăţ a fost acuzată de luare de mită în formă continuată şi complicitate la luare de mită, în timp ce soţul acesteia, Gheorghe Dorobăţ, era acuzat de luare de mită în formă continuată şi fals intelectual.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii DNA, în lunile iunie – iulie 2014, Carmen Dorobăţ ar fi primit, în mod direct, suma de 5.700 de euro de la 57 de studenţi din anul II de la Facultatea de Medicină Dentară din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) din Iaşi.

La rândul său, Gheorghe Dorobăţ, în calitate de şef al Catedrei de anestezie generală de la UMF Iaşi şi şef al secţiei ATI de la Spitalul de Neurochirurgie „Nicolae Oblu” din Iaşi, ar fi primit, în perioada 6-30 ianuarie, suma de 6.700 de euro de la 67 de studenţi de anul III de la Facultatea de Medicină Dentară.