Managerul Spitalului Judeţean Oradea, despre medicii care şi-au dat demisia: Documentul înaintat de protestatari nu respectă legea

Cei 41 de medici de la UPU-SMURD Bihor au depus, la secretariatul Spitalului Judeţean din Oradea, un document în care îşi anunţă "demisia colectivă", a declarat pentru AGERPRES managerul unităţii sanitare, dr. Gheorghe Carp.

08 mai 2018, 14:35
Managerul Spitalului Judeţean Oradea, despre medicii care şi-au dat demisia: Documentul înaintat de protestatari nu respectă legea

Acesta a afirmat că documentul înaintat de protestatari nu respectă rigorile legii întrucât contractele de muncă sunt individuale şi, ca atare, demisiile trebuie întocmite personal, de fiecare medic, şi discutate cu fiecare în parte.

Medicii urgentişti se solidarizează, astfel, cu şeful UPU-SMURD Bihor, dr. Hadrian Borcea, care şi-a anunţat, în urmă cu patru zile, demisia din funcţie. Potrivit documentului colectiv, demisiile ar intra în vigoare în data de 14 mai.

Managerul unităţii sanitare, dr. Gheorghe Carp, şi-a exprimat, însă, speranţa că situaţia se va rezolva până atunci, menţionând că au existat deja discuţii între cei de la UPU şi conducerea spitalului.

„Nu am acceptat demisia doctorului Hadrian Borcea (şeful UPU-SMURD Bihor, n.r.), pentru că este un medic foarte important şi nu aş putea fi de acord cu aceasta. Este un act unilateral, dar dacă părţile se înţeleg, situaţia poate fi rezolvată”, a declarat dr. Carp.

Acesta a precizat că, deşi 80% din asistenţii medicali se solidarizează cu medicii, niciunul nu şi-a depus demisia.

Printre motivele invocate în documentul colectiv se numără nerespectarea prevederilor legale privind salarizarea personalului care îşi desfăşoară activitatea în condiţii deosebit de periculoase şi a celor privind acordarea zilelor de concediu de odihnă.

Medicii sunt, de asemenea, nemulţumiţi de scăderea sporurilor din salarii, după ce Consiliul Local a decis, săptămâna trecută, ca urmare a unor modificări legislative impuse de guvern, să reducă sporurile acordate medicilor cu 60%, iar în cazul asistenţilor medicali cu 25%.

Citeşte şi Demisii în lanţ la un spital de urgenţă