Mandate de arestare pentru 346 de militari

Autorităţile turce emit mandate de arestare pe numele a 346 militari suspectaţi de legături cu puciul eşuat din 2016.

06 iul. 2018, 18:36
Mandate de arestare pentru 346 de militari

Procurorii turci au emis aceste mandate de arestare pentru aproximativ 300 de persoane, inclusiv militari care sunt bănuiţi că ar fi avut legături cu lovitura militară din 2016, în spatele căreia s-ar fi aflat şi clericul musulman Fethullah Gulen, pe care regimul de la Ankara îl bănuieşte că ar fi organizat această lovitură ce a eşuat împotriva preşedintelui Recep Tayyp Erdogan. 

Procurorul-şef al Istanbulului a emis mandate de arestare pentru 271 de soldaţi, între care 122 erau încă în activitate. Separat, procurorii din Izmir au emis 75 de mandate de arestare, ca parte la investigaţia privind o presupusă „celulă din mediile armatei”, potrivit presstv.com.

După puciul eşuat, Ankara l-a acuzat în repetate rânduri pe Gulen de orchestrarea loviturii militare ce a eşuat în cele din urmă. Gulen a fost fost acuzat că s-a aflat în spatele unei campanii îndelung plănuită de a răsturna Guvernul de la Ankara prin infiltrarea a ăn instituţiile ţării, în special în rândul forţelor armate, poliţiei şi sistemului judiciar.

Gulen a negat orice implicare în lovitura de stat eşuată.

De atunci, oficialiăţile turce fac susţinut apeluri la omologii lor americani pentru extrădarea lui Gulen, însă cererile lor au rămas fără raspuns până acum.

Turcia, care se află încă în stare de urgenţă după această lovitură eşuată şi s-a lansat într-o luptă de suprimare a presei şi grupurilor din opoziţie pe care le-a acuzat de participare la lovitura de stat eşuată.