Manfred Weber le cere Verzilor europeni susţinere pentru a ajunge şeful Comisiei Europene

Candidatul la şefia Comisiei Europene Manfred Weber, reales la conducerea grupului europarlamentar al PPE, le cere Verzilor să-l susţină; ”Acum suntem pregătiţi să facem compromisuri” în probleme de mediu şi de modificări climatice.

05 iun. 2019, 18:22
Manfred Weber le cere Verzilor europeni susţinere pentru a ajunge şeful Comisiei Europene

Candidatul dreptei conservatoare la preşedinţia Comisiei Europene (CE), germanul Manfred Weber, le-a cerut miercuri Verzilor europeni susţinerea în vederea alegeri sale de către Parlamentul European (PE), relatează AFP.

 Manfred Weber, pretendentul Partidului Popular European (PPE), are nevoie de votul a cel puţin 376 de eurodeputaţi, după ce familia sa politică a pierdut mandate în alegerile europene de la 26 mai. PPE a obţinut 179 de mandate, mai puţine decât în 2014 (216), potrivit news.ro.

El a salutat succesul Verzilor şi a anunţat în faţa presei că partidul său ”este pregătit să discute acum” cu acest grup probleme de mediu şi de modificări climatice.

Imediat după ce a fost reales – prin ridicarea mâinii – cu 156 din 160 de voturi la şefia grupului parlamentar al PPE, el s-a declarat în mai multe rânduri pregătit de ”compromisuri” cu alte familii politice.

”Priorităţile noastre sunt clare, dar înţelegem că celalte partide au alte priorităţi, iar acum suntem pregătiţi să facem compromisuri”, a dat el asigurări.

În afară de Weber, grupul eroparlamentar al PPE a ales zece vicepreşedinţi, între care şi francezul Arnaud Danjean, un specialist în probleme de Apărare, informează news.ro.

Citeşte şi Lovitură politică: Lege şi Justiţie şi Partidul pentru Brexit nu vor să se alăture grupului iniţiat de Salvini

Alegerile europene au condus la o fragmentare a forţelor în PE. Cele două mari familii politice – PPE şi socialiştii (153 de aleşi) – nu mai deţin împreună o majoritate şi sunt nevoite să formeze alianţe cu un al treilea grup, eventual un al patrulea.

Familia liberală ALDE (centru), căreia i s-au raliat aleşi de pe lista Renaissance, susţinută de La Republique en marche (LREM), partidul preşedintelui francez Emmanuel Macron, este a treia forţă în PE, cu 105 aleşi,urmată de Verzi, cu 74 de aleşi, potrivit news.ro.

Succesorul lui Jean-Claude Juncker la preşedinţia CE este necesar să fie acceptat de către Consiliul şefilor de stat şi de guverne ale celor 28 de state membre ale Uniunii Europene (UE), iar desemnarea sa se va afla în centrul următorului lor summit, la 20 şi 21 iunie.

Acesta va intra în funcţie la 1 noiembrie 2019, cu un mandat de cinci ani.