Manifestarea bizară dată de noua variantă de Covid. Ministerul Sănătăţii, recomandări pentru românii care au aceste simptome

Medicii avertizează că o nouă tulpină de coronavirus care cauzează Covid, cunoscută sub numele de BA.5, se răspândeşte şi provoacă un simptom nocturn bizar.

01 sept. 2023, 19:01
Manifestarea bizară dată de noua variantă de Covid. Ministerul Sănătăţii, recomandări pentru românii care au aceste simptome
Manifestarea bizară dată de noua variantă de Covid. Ministerul Sănătăţii, recomandări pentru românii care au aceste simptome

Manifestarea bizară dată de noua variantă de Covid. Această tulpină care a fost una dintre cele mai răspândite variante din 2021 a devenit dominantă după ce și-a depășit predecesorul cu câteva săptămâni în urmă, informează Mirror.

Medicii au anunţat că BA.5 are simptome similare cu Omicron, dar aduce şi transpirații nocturne. „Un simptom în plus de la BA.5 pe care l-am văzut în această este transpirația nocturnă”, a spus Luke O’Neill, profesor de biochimie la Trinity College Dublin.

BA.5 reprezintă în acest moment aproximativ 65% din cazurile de Coviddin SUA, iar niveluri similare sunt suspectate în Marea Britanie. Oamenii de știință speculează că severitatea sa poate fi asemănătoare cu cea a lui Omicron, provocând potențial mai puține cazuri grave și decese decât tulpinile anterioare precum Alpha și Delta. Cu toate acestea, la fel ca Omicron, se crede că BA.5 este mai transmisibil.

Luke O’Neill a atribuit diferența de simptome modificărilor genetice ale virusului și modului în care sistemul nostru imunitar răspunde la infecții: „Boala este ușor diferită, deoarece virusul s-a schimbat”.

Citeşte şi: Alertă la nivel global! O nouă variantă COVID – EG.5 face ravagii în întreaga lume. Tot mai mulți pacienți ajung la spital

Ministerul Sănătăţii a oferit o serie de recomandări celor care au simptome pentru a şti cum să procedeze în cazul în care se simt rău sau ies pozitiv la testele rapide. Astfel, pentru cei care au simptome uşoare, cu cel mult un factor de risc, dar şi pentru cei care au simptome uşoare sau medii, Ministerul Sănătăţii recomandă să rămână sub observaţie la medicul de familie sau să vină la consultaţie într-un centru de evaluare şi să ia tratament ambulatoriu până la însănătoşire. În cazul celor cu simptome agravate, recomandarea este să meargă la spital, acolo unde vor fi internaţi şi vor primi tratament până la însănătoşire.

Medicii mai atrag atenţia că, deși rare, transpirațiile nocturne pot fi ocazional un indicator al unei afecțiuni de bază mai grave sau pot apărea fără nicio cauză identificabilă.