PROTEST împotriva modificării Codului Fiscal în Piaţa Victoriei UPDATE

Aproximativ 200 de persoane s-au adunat miercuri în Piața Victoriei la un protest împotriva modificării Codului Fiscal. Manifestaţia are loc în ziua în care Guvernul urmează să adopte prin OUG modificarea Codului Fiscal de la 1 ianuarie 2018. Organizatorii evenimentului intitulat "Opriţi modificarea Codului fiscal!" fac apel la marile companii să permită angajaţilor să îşi ia liber prin rotaţie pentru a participa la miting.

07 nov. 2017, 13:13
PROTEST împotriva modificării Codului Fiscal în Piaţa Victoriei UPDATE

UPDATE: Protestatarii s-au organizat pe o pagină de Facebook, ei spunând că 8 noiembrie este Miercurea Neagră pentru economia României.

„Pentru a cârpi un buget pe care nu a fost în stare să îl gestioneze, Guvernul PSD-ALDE este capabil să distrugă economia liberă a României. Modificările Codului Fiscal, pe care Cabinetul Tudose intenţionează să le adopte printr-un nou derapaj democratic (Ordonanţă de Urgenţă), vor aduce haosul în planurile de afaceri şi în salarizare. În acest fel, inconştienţa guvernanţilor distruge orice şansă pentru o economie predictibilă şi stabilă în România”, conform organizatorilor protestului.

Oamenii veniţi în piaţă strigă: „PSD, Ciuma roşie”, „Jos, jos, jos, Guvernul mincinos”, „La puşcărie”. Au venit cu pancarte, steaguri şi portavoci. Unii dintre ei au venit chiar şi însoţiţi de copii.

Protestatarii se tem că vor fi afectaţi de noile măsuri fiscale ale Guvernului.

„Cu toţii vom fi afectaţi de aceste măsuri, într-un fel sau altul. Nu există doar o singură categorie care va fi afectată. Toţi vom fi afectaţi prin aceste modificări”, susţine Carmen Doană, care a venit, miercuri, în piaţă.

„Am ieşit în stradă pentru transferul de taxe pe care vor să îl facă, pentru bătaia de joc de până acum. Vor din nou să legalizeze hoţia, aşa cum au încercat şi în iarnă. Aceste modificări ale Codului fiscal ne vor afecta pentru că lasă la latitudinea angajatorului dacă va acorda acel surplus de bani din care să ne plătim taxele”, explică Ştefan Marinescu, care este medic şi a venit în Piaţa Victoriei, direct de la spital, fiind în pauză.

„Sunt nemulţumit de toate măsurile Coaliţiei de guvernare. După toate calculele specialiştilor, veniturile vor merge în jos, nu în sus”, a expus Şerban Adrian motivele pentru care este în Piaţă.

„Am venit pentru că nu sunt de acord cu ce vor să facă. E absolut absurd să facă transferul de taxe către angajat. Salariile vor scădea. Nu e un lucru bun. Tot ceea ce se întâmplă acum nu e ok. Să nu mai spun de ROBOR, care s-a dus în sus şi mă afectează”, spune Gina, care lucrează în domeniul IT.


„8 noiembrie este Miercurea Neagră pentru economia României. Pentru a cârpi un buget pe care nu a fost în stare să îl gestioneze, Guvernul PSD-ALDE este capabil să distrugă economia liberă a României. Modificările Codului Fiscal, pe care Cabinetul Tudose intenţionează să le adopte printr-un nou derapaj democratic (Ordonanţă de Urgenţă), vor aduce haosul în planurile de afaceri şi în salarizare. În acest fel, inconştienţa guvernanţilor distruge orice şansă pentru o economie predictibilă şi stabilă în România”, au scris organizatorii pe pagina de Facebook a evenimentului.

Organizatorii anunţă că miercuri, de la ora 12.00, oamenii se vor aduna în Piaţa Victoriei pentru a opri această OUG toxică.

„Începând cu ora 12:00, vom fi în Piaţa Victoriei pentru a opri această nouă OUG toxică. Facem apel la marile companii din România să susţină acest protest şi să le dea câteva ore libere prin rotaţie angajaţilor, pentru a veni alături de noi. Să nu se lase intimidate de teoriile conspiraţiei şi să înţeleagă că este ultima şansă de a lupta împotriva unei ”Revoluţii Fiscale” care le va pune în pericol business-ul”, mai spun ei.

Citeşte şi: Premierul Mihai Tudose: Transferul contribuţiilor de la angajator la angajat se va face miercuri prin ordonanţă de urgenţă

Tot miercuri, Confederația Națională Sindicală Cartel Alfa face un apel către membrii săi și către toți cetățenii să se alăture manifestației anunțate în Piața Victoriei pentru a spune nu transferului de taxe și pentru a cere Guvernului să retragă ordonanța.

„Reiterăm poziția CNS Carte ALFA de RESPINGERE a acestui proiect fiscal, poziție exprimată și de reprezentanții noștri în Comisiile de dialog social de la nivelul Prefecturilor. Cerem Instituțiilor guvernamentale să pună la dispoziția publicului înregistrările de la aceste ședințe pentru o informare corectă. Transferul contribuțiilor sociale de la angajat la angajator reprezintă în fapt CREȘTEREA contribuțiilor angajaților, de la 32,5% (16,5% contribuții +16% impozit) – la 45% (35% contribuții și 10% impozit). Așa-zisa reducere fiscală este de fapt creșterea sarcinii fiscale a salariaților”, potrivit unui comunicat publicat miercuri pe contul de Facebook al Cartel Alfa.

Prim-ministrul Mihai Tudose a declarat marţi, la Parlament, că miercuri va avea loc şedinţa de Guvern, iar modificările Codului fiscal, inclusiv transferul contribuţiilor de la angajator la angajat, vor fi făcute prin Ordonanţă de urgenţă.

Întrebat dacă vor fi trecute contribuţiile de la angajator la angajat, premierul Mihai Tudose a răspuns: ”Da”.

Chestionat în continuare dacă acest trabnsfer va fi făcut prin Ordonanţă de urgenţă, şeful Guvernului a spus: ”Da, prin ordonanţă”.

La o a treia întrebare, şi anume când va avea loc şedinţa de Guvern, Tudose a spus: ”Mâine” (miercuri – n. red.).

De asemenea, prim-ministrul a spus că primarii nu sunt nemulţumiţi de măsurile fiscale care urmează să fie adoptate. ”Nu au fost nemulţumiţi, Dumnezeule”, a spus Mihai Tudose.