Manifestații de Ziua Națională a României. Protestatarii încearcă să participe la ceremonia de la Arcul de Triumf

Codruța Cerva și Oana Lovin au fost oprite de jandarmi în timp ce încercau să participe la ceremonia oficială de la Arcul de Triumf.

01 dec. 2020, 09:56
Manifestații de Ziua Națională a României. Protestatarii încearcă să participe la ceremonia de la Arcul de Triumf

Manifestații de Ziua Națională a României. Jandarmii i-au explicat Codruței Cerva faptul că nu are dreptul să participe la parada de 1 Decembrie 2020. De asemenea, aceștia i-au zis să poarte mască, lucru pe care Codruța Cerva l-a refuzat. Jandarmii au rugat-o să prezinte acte pentru a dovedi că nu trebuie să poarte mască pe motiv de boală.

Citește și: Ceremonie restrânsă la Arcul de Triumf de Ziua Națională a României. Președintele Iohannis decorează personalități din domeniul medical care au contribuit la gestionarea pandemiei

”Ce faceți acum este abuz în serviciu! Dragi jandarmi, vă faceți de râs! Mi-e rușine de rușinea dumneavoastră! Vă promit că ajung la Arcul de Triumf, vă promit lucrul acesta”, a spus Codruța Cerva.

Manifestații de Ziua Națională a României. De asemenea, un alt bărbat s-a certat cu jandarmii după ce aceștia i-au interzis accesul la manifestațiile de Ziua Națională. Acesta susține că e fost militar și că vrea să ia parte la ceremonia de Ziua Națională, care nu are voie să nu fie publică.

Explicaţiile Jandarmeriei după ce au avut loc manifestații de Ziua Națională a României

Jandarmeria Bucureşti a anunţat, marţi, că la ceremoniile oficiale organizate cu prilejul Zilei Naţionale au voie să participe cel mult 400 de persoane, iar lista de participanţi a fost stabilită de către organizator, notează News.ro.

Pentru a limita răspândirea noului coronavirus, accesul publicului nu este permis, traficul pietonal şi rutier în zonă fiind temporar restricţionat.

Jandarmeria Bucureşti a făcut precizări „în legătură cu intenţia unor persoane de a forţa filtrul de jandarmi constituit în zona Pieţei Charles de Gaulle, cu ocazia evenimentului dedicat Zilei Naţionale a României”.

„În conformitate cu prevederile H.G nr. 967 din 12 noiembrie 2020 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 14 noiembrie 2020, precum şi stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, organizarea ceremoniilor oficiale dedicate Zilei Naţionale a României în municipiul Bucureşti este permisă cu participarea a cel mult 400 de persoane. Persoanele participante au fost stabilite de organizator, accesul pietonal şi rutier fiind temporar restricţionat în zona respectivă”, a transmis Jandarmeria Bucureşti.

De asemenea, jandarmii le-au cerut cetăţenilor să evite zonele aglomerate.

„Din raţiuni de siguranţă şi sănătate publică, recomandăm tuturor cetăţenilor să evite zonele aglomerate şi să respecte prevederile legale în vigoare”, a mai transmis Jandarmeria Bucureşti.


Ziua Națională a României este sărbătorită cu restricții în acest, în contextul pandemiei de coronavirus. Evenimentul nu este deschis publicului. După-amiază, la Palatul Cotroceni, preşedintele Klaus Iohannis decorează personalităţi civile din domeniul medical care au contribuit la gestionarea epidemiei de COVID-19.

La ceremonia de la Arcul de Trimf vor participa președintele Iohannis, premierul, membri ai Guvernului și alte oficialități, are loc în Piața Arcului de Triumf din Capitală.

”Aproximativ 150 de militari din Ministerul Apărării Naţionale vor participa marţi, 1 Decembrie, începând cu ora 11.00, la ceremonia oficială în format restrâns, organizată cu ocazia Zilei Naţionale a României în Piaţa Arcul de Triumf, din Bucureşti. Pe timpul ceremoniei se va ţine un moment de reculegere în memoria eroilor români căzuţi pe câmpurile de bătălie pentru reîntregirea neamului românesc şi a victimelor virusului SARS-CoV-2, vor fi trase 21 de salve de tun, iar Preşedintele României, Klaus Iohannis, va depune o coroană de flori şi va susţine o alocuţiune”, a transmis MApN.