Manifestaţii la Praga împotriva unei ferme de porci dintr-un fost lagăr de concentrare nazist

Militanți împotriva rasismului din mai multe țări ale Europei au denunțat din nou la sfârșitul săptămânii trecute existența unei ferme industriale de porci, construită în perioada comunistă, pe situl fostului lagăr de concentrare Lety, în sud-vestul Republicii Cehe, unde sute de romi și-au pierdut viața în perioada 1942-1943.

05 oct. 2015, 06:14
Manifestaţii la Praga împotriva unei ferme de porci dintr-un fost lagăr de concentrare nazist

În centrul capitalei cehe, Praga, câteva zeci de persoane au luat parte duminică la marșul „Roma Pride 2015”, organizat de asociația Konexe, membră a Mișcării antirasiste europene (Egam). În același timp, marșuri similare au avut loc în alte 13 orașe europene, potrivit Konexe.

„Ura nu este o soluție”, „Închideți ferma de porci de pe situl unui lagăr de concentrare”, se putea citi pe pancartele purtate de manifestanții de la Praga. „Dorim să atragem atenția opiniei publice internaționale cu privire la această afacere și să exercităm o presiune asupra guvernului ceh, pentru ca să găsească în cele din urmă o rezolvare acestui scandal”, a declarat presei coordonatorul Konexe, Miroslav Broz.

Circa 1.300 de bărbați, femei și copii romi din Boemia, la acea dată sub ocupație nazistă, au trecut între august 1942 și mai 1943 prin lagărul Lety, situat la 75 de kilometri de Praga.

Citeşte şi Poarta cu celebra inscripţie nazistă „Arbeit Macht frei”, furată de la fostul lagăr de la Dachau

Pentru majoritatea dintre ei, a fost ultima etapă înainte de camerele de gazare de la Auschwitz-Birkenau. Aproape 330 de romi, dintre care cel puțin 241 de copii, au murit acolo, mai ales din cauza tifosului.

La începutul anilor 1970, sub regimul comunist, pe locul locul în cauză a fost construită o fermă industrială de porci. După prăbușirea regimului în 1989, romii au cerut, fără succes, mutarea fermei, în prezent privatizată.

Proprietarul acesteia nu se opune mutării, cu condiția ca statul să îi ofere în compensație o fermă nouă. Dosarul a fost amânat sistematic de toate guvernele cehe care s-au succedat între timp, invocând probleme financiare.