Manifestaţiile pentru Ziua Femeii din Istanbul, întrerupte cu gloanţe de cauciuc

Manifestaţiile pentru Ziua Femeii din Istanbul au fost întrerupte de forţele de ordine, care au tras cu gloanţe de cauciuc pentru a dispersa câteva sute de participanţi, după ce organizatorii evenimentului au ignorat un ordin ce interzicea adunarea publică din motive de securitate, transmite Reuters.

06 mart. 2016, 19:36
Manifestaţiile pentru Ziua Femeii din Istanbul, întrerupte cu gloanţe de cauciuc

Grupul de participanţi s-a adunat pe străzile din Istanbul cu două zile înainte de Ziua Internaţională a Femeii, pentru a atrage mai mulţi susţinători într-o zi de duminică. Manifestanţii încercau să aducă în atenţie situaţia deplorabilă a egalităţii dintre sexe în Turcia, notează news.ro.

Sute de femei s-au adunat duminică în piaţa Kadikoy, de pe partea asiatică a Bosforului, intonând slogane şi ridicând în aer pancarte mov, însă încălcarea unui ordin de interzice a adunărilor publice a determinat intervenţia violentă a autorităţilor.

„Am spus întotdeauna că nu vom pleca din stradă de la manifestaţiile pentru 8 martie şi nu vom face asta. Nici poliţia şi nici guvernul nu ne va opri. Vedeţi puterea femeilor. Suntem încă aici în ciuda fiecărui obstacol şi vom continua să luptăm pentru cauza noastră”, a susţinut o protestatară.

Autorităţile turce au limitat sever dreptul la demostraţie paşnică în ultimii ani, oferind poliţiei mai multă putere în ceea ce priveşte reţinerea protestatarilor.