„Mao Zedong și Vladimir Lenin sunt idolii săi!”. George Soros îl atacă pe Xi Jinping și compara Jocurile Olimpice de la Beijing cu Olimpiada nazistă din 1936

Miliardarul și filantropul american George Soros l-a criticat dur pe președintele chinez Xi Jinping și a comparat viitoarele Jocuri Olimpice de iarnă de la Beijing 2022 cu Olimpiada organizată în 1936 de Germania nazistă.

01 feb. 2022, 21:17
„Mao Zedong și Vladimir Lenin sunt idolii săi!”. George Soros îl atacă pe Xi Jinping și compara Jocurile Olimpice de la Beijing cu Olimpiada nazistă din 1936

Într-un discurs rostit la Institutul de Cercetare Hoover, de la Universitatea Stanford, George Soros a numit China drept „cel mai puternic stat autoritar din lume” și „ cea mai mare amenințare cu care se confruntă societățile deschise de astăzi”.

El a mai susținut că „la fel precum Germania în 1936, China va încerca să se folosească de spectacolul evenimentului sportiv care va începe la Beijing peste câteva zile, pentru a marca o victorie propagandistică a sistemului său de controale stricte”.

În plus, spre deosebire de fostul lider chinez Deng Xiaoping, care a introdus reformele pieței libere, George Soros spune despre actualul lider chinez, Xi Jinping, că este „un adevărat credincios în comunism” și a menționat că „Mao Zedong și Vladimir Lenin sunt idolii săi”.

Citeşte şi Miliardarul George Soros avertizează asupra unei crize în China: „Xi Jinping are multe instrumente pentru a gestiona criza, rămâne de văzut dacă le va folosi corect”

Soros și-a încheiat discursul cu un apel la schimbarea guvernului în China. „Acest lucru ar elimina cea mai mare amenințare cu care se confruntă astăzi societățile deschise, care ar trebui să facă tot ce le stă în putere pentru a încuraja China să se miște în direcția dorită”, a rezumat el.

În ocazii anterioare, în care Soros a declarat „război” yuanului chinez, Beijingul a răspuns numindu-l pe acesta „crocodil financiar” pentru capacitatea sa de a „crește volatilitatea pe piețele financiare deja instabile”.

Citeşte şi Bill Gates, alături de George Soros după pandemie. Tandemul care alimentează conspiraţiile

De asemenea, China respinge criticile pentru presupusele încălcări ale drepturilor omului venite din partea unor politicieni americani de rang înalt, inclusiv a secretarului de stat Antony Blinken, considerând că astfel de declarații interferează cu afacerile interne ale țării asiatice.

Și, ca răspuns, Beijingul sugerează ca Washingtonul „să se uite în oglindă” pentru a „înfrunta propriile probleme grave ale drepturilor omului”.