Motoc: Produsele Hexi Pharma folosite în teatrele de operaţii, RETRASE. Am primit dezinfectanţi de la armata americană

Ministerul Apărării Naționale informează că pentru asigurarea asistenței medicale în teatrele de operații au fost folosite, în ultimii 10 ani, și produse fabricate de Hexi Pharma, dar, după apariția informațiilor referitoare la posibile nereguli, a fost decisă utilizarea altor biocide.

18 mai 2016, 08:06
Motoc: Produsele Hexi Pharma folosite în teatrele de operaţii, RETRASE. Am primit dezinfectanţi de la armata americană

Pentru asigurarea asistenței medicale în teatrele de operații au fost folosite, în ultimii 10 ani, și produse biocide fabricate de SC Hexi Pharma SRL. Produsele, care erau autorizate pentru punerea pe piață conform prevederilor legale, au fost achiziționate în sistem centralizat pentru unități sanitare din rețeaua Ministerului Apărării Naționale. După apariția informațiilor referitoare la posibile nereguli ale produselor respectivei companii a fost decisă utilizarea altor produse biocide, atât în țară, cât și în teatrele de operații„, se arată într-un comunicat trasmis de MApN.

Ministrul Apărării Naționale, Mihnea Motoc, a afirmat, miercuri, că în sistemul spitalicesc militar au fost folosite produse dezinfectante fabricate de compania Hexi Pharma, dar s-a procedat cu promptitudine pentru înlocuirea lor. „În întreg sistemul spitalicesc, inclusiv cel militar, s-au folosit produse achiziționate, conform legislației în materie de achiziții, printre care și produse de acest gen, fabricate de compania respectivă. (…) În ultimii zece ani„, a spus Mihnea Motoc.

El a precizat că aceste produse au fost scoase din uz complet imediat după ce au apărut semnalările privind produsele companiei Hexi Pharma. „Nu este însă adevărat, nu s-a pus problema în niciun moment ca dezinfectarea să se facă cu spirt, ci s-a trecut la utilizarea altor produse cu această destinație. Eu am inițiat unele măsuri de control în sistemul spitalicesc militar, aștept să văd rezultatele în următoarea perioadă și gestionarea situației se va face în armonie cu ceea ce s-a dispus la nivelul Guvernului și al Ministerului Sănătății„, a afirmat Motoc.

Ministrul a precizat că în teatrele de operaţii se folosec în momentul de faţă dezinfectanţi de la partenerii americani. „Mai multe proceduri au fost iniţiate în teatrele de operaţii. Asemenea măsuri au fost avute în vedere de comandaţii din Afganistan, unele chiar cu sprijinul partenerului american, de înlocuire foarte rapidă a dezinfectanţilor de acolo. Partenerii americani ne-au pus la dispoziţie substanţe dezinfectante cu titlu temporar până ce vom putea reface stocul, fie prin noi achiziţii, fie prin dirijarea produselor spre acele locuri, a declarat Mihnea Motoc.

CITEŞTE ŞI: Hexi Pharma a minţit UE cu privire la calitatea dezinfectanţilor, pentru a obţine fonduri europene