Maraton de transplanturi renale la Fundeni. Cinci persoane au fost salvate de rude sau alţi donatori

Echipa de chirurgi din Clinica de Urologie şi Transplant Renal Fundeni a început joi dimineaţă un maraton de transplaturi cu organe prelevate de la rude sau alţi donatori, fiind astfel salvate cinci persoane.

06 iun. 2013, 15:13
Maraton de transplanturi renale la Fundeni. Cinci persoane au fost salvate de rude sau alţi donatori

„Avem trei donatori. Este vorba despre sora unui pacient care îi donează fratelui un rinichi. Ceilalţi, un copil în vârstă de zece ani, aflat în moarte cerebrală la Spitalul «Bagdasar-Arseni», după ce a căzut peste el o poartă şi un bărbat cu accident vascular cerebral, tot în moarte cerebrală, la Institutul Clinic Fundeni, de la care au fost preluaţi pentru transplant rinichii, precum şi ficatul. Lucrez de atâţia ani în transplant, dar atunci când avem donator un copil, ni se taie respiraţia”, a declarat, pentru Mediafax, Victor Zota, coordonatorul naţional al intervenţiilor de transplant.

El a precizat că prin gestul umanitar al familiei băiatului care a acceptat prelevarea vor fi salvate trei vieţi – o fetiţă din Republica Moldova, căreia îi va fi transplantat ficatul şi două femei în vârstă de 33 de ani şi, respectiv, 34 de ani, „cu constituţie de copil, adică mai slabe şi micuţe, care vor primi câte un rinichi”.

Celălalt donator, un bărbat de 54 de ani, va salva alte trei vieţi, după ce vor fi realizate un transplant de ficat şi două de rinichi.

Echipa de chirurgi condusă de academician profesor Ioanel Sinescu, şeful Clinicii de Urologie şi Transplant Renal Fundeni, va face şi cel de-al cincilea transplant renal, de această dată donatorul fiind sora bărbatului bolnav.

Părinţii unui băiat de zece ani, care a ajuns în comă la spital, sâmbătă, după ce poarta de pe un teren de fotbal a căzut peste el, în localitatea dâmboviţeană Glodeni, şi-au dat acordul ca organele copilului să fie donate, în condiţiile în care acesta a intrat în moarte cerebrală.

Bunicul copilului a declarat că, sâmbătă, băiatul a mers, împreună cu tatăl său, la un meci de fotbal desfăşurat pe un teren privat din oraşul Pucioasa. La un moment dat, băiatul a intrat pe teren, în spatele unei porţi, s-a agăţat de bară, iar poarta, de peste 200 de kilograme şi care nu era prinsă în pământ, a căzut peste el. Ulterior, copilul a fost transportat în comă la Spitalul Bagdasar-Arseni din Bucureşti, iar miercuri seară a intrat în moarte cerebrală.