Maratonul de la Boston: Djohar Ţarnaev a fost găsit vinovat de masacru. Îl aşteaptă pedeapsa cu moartea

Tânărul cecen care a comis, împreună cu fratele său mai mare, Tamerlan, masacrul de la Maratonul din Boston (SUA), din 2013, a fost găsit vinovat, având mai multe capete de acuzare pentru care ar putea fi condamnat la pedeapsă capitală.

08 apr. 2015, 19:15

Un tribunal din Massachusetts urmează să formuleze sentinţa definitivă în cazul teroristului cecen Djohar Ţarnaev, în vârstă de 21 de ani. În aprilie, 2013, el şi fratele lui mai mare, Tamerlan, au pus dispozitive explozive pe traseul participanţilor la maraton. Trei dintre aceştia au murit şi peste 260 au fost răniţi.

Avocaţii lui Djohar au susţinut în faţa instanţei că clientul lor nu a comis atentatele ucigaşe, ci fratele lui, Tamerlan, a fost „forţa conducătoare” a masacrului, care a acţionat împotriva maratoniştilor. După atentatele de la maraton, un poliţist angajat în urmărirea fraţilor Ţarnaev a fost ucis de către Tamerlan, care, la rândul lui, a fost împuşcat mortal de trupele speciale, în timp ce încerca să fugă, potrivit bbc.com.

Citeşte şi Începe procesul teroristului acuzat de organizarea atentatelor de la Boston: Riscă pedeapsa cu moartea

Verdictul instanţei este previzibil, mai ales că, pe parcursul procesului, Djohar a recunoscut că a fost şi el implicat în atentatele teroriste organizate şi puse în aplicare de fratele lui. Procurorii americani, la rândul lor,  l-au descris pe Djohar ca un „partener egal” al fratelui său, Tamerlan, în „planul de pedepsire a Americii” pentru războaiele conduse de americani în ţări musulmane.

Ţarnaev este etnic cecen. Familia lui venise în Statele Unite în urmă cu zece ani înainte ca cei doi fraţi să organizeze atentatele.