Marcel Boloș a preluat interimatul la Ministerul Proiectelor Europene. Klaus Iohannis a semnat decretul privind demisia lui Dan Vîlceanu

Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat decretul privind demisia lui Dan Vîlceanu din funcția de ministru al Proiectelor Europene. Totodată, Iohannis a semnat și decretul de desemnare a lui Marcel Boloș prin care va asigura interimatul.

07 apr. 2022, 15:49
Marcel Boloș a preluat interimatul la Ministerul Proiectelor Europene. Klaus Iohannis a semnat decretul privind demisia lui Dan Vîlceanu

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Dan Vîlceanu, a anunţat miercuri că şi-a înaintat demisia premierului Nicolae Ciucă. De asemenea, Vîlceanu a demisionat sâmbătă și din funcția de secretar general al PNL.

Klaus Iohannis a luat joi act de demisia lui Dan Vîlceanu. „Decret prin care se ia act de demisia domnului Dan Vîlceanu, ministrul investițiilor și proiectelor europene, şi se constată încetarea funcției de membru al Guvernului”, a transmis Administrația Prezidențială.

În locul lui Vîlceanu a fost numit Marcel Boloș. El va rămâne cu portofoliul de la Investiții și Proiecte Europene și după perioada de interimat, urmând ca liberalii să-i găsească acestuia un înlocuitor la Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării. Marcel Boloș este în momentul de față ministrul Cercetării, inovării și digitalizării și își dorește un mandat plin la Ministerul Proiectelor Europene la care tocmai a fost propus interimar.

Demisia lui Vîlceanu vine la scurt timp după ce Florin Cîțu a anunțat că demisionează din funcția de președinte al Partidului Național Liberal. Considerat mâna dreaptă a premierului Cîţu, Dan Vîlceanu a renunţat la cele două posturi cheie pe care le deţinea – cel de ministru al Proiectelor Europene şi cel de postul de secretar general al PNL.

„Aş fi vrut să îmi prezint demisia în faţa colegilor mei. Nu s-a putut, nu au fost acolo, aşa că doar am înregistrat-o la partid”, a declarat Florin Cîţu, sâmbătă.

Citește și Dan Vîlceanu şi-a dat demisia din funcţia de ministru al Proiectelor Europene. Cine l-ar putea înlocui

Cine este Marcel Boloș, noul ministru interimar la Ministerul Proiectelor Europene

Marcel Boloș e doctor în contabilitate și licențiat în inginerie electromagnetică și finanțe-asigurări. A fost ministru al Fondurilor Europene în perioada noiembrie 2019 – decembrie 2020, pe vremea când Ludovic Orban era premier.

Marcel Boloș a fost numit în funcția de ministru al Cercetării, inovării și digitalizării la finalul lunii ianuartie 2022. Boloș este și consilier onorific al premierului Nicolae Ciucă în domeniul finanțelor, bugetului și al fondurilor europene și este și directorul general al Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord-Vest, funcţie pe care o ocupă din 2017.

Înainte să ocupe funcția de directpr general al ADR Nord-Vest, Boloș a fost secretar de stat în Ministerul Transporturilor, în perioada 2013 – 2015, şi în cel al Dezvoltării Regionale şi Turismului, între 2012 şi 2013.

De asemenea, a ocupat diverse funcții la Primăria Oradea între anii 1993 și 2012. A fost și profesor universitar la Facultatea de Științe Economice a Universității din Oradea, din octombrie 2015. A predat la această facultate ca asistent universitar, lector universitar doctor și conferenţiar universitar doctor la catedra de Finanţe-Contabilitate.

Citește și Cutremur în PNL. Dan Vîlceanu şi-a anunţat demisia din funcţia de secretar general al PNL