Marcel Boloş: Guvernul va impune TVA de 9% pentru tranzacţiile cu locuinţe, inclusiv la Prima Casă

Tranzacțiile cu locuințe noi, apartamente sau case, pentru care în prezent se aplică cota redusă de 5% TVA, vor trece la o cotă de TVA de 9%, a declarat marți, la Antena 3, ministrul Finanțelor, Marcel Boloș.

05 sept. 2023, 21:36
Marcel Boloş: Guvernul va impune TVA de 9% pentru tranzacţiile cu locuinţe, inclusiv la Prima Casă

Marcel Boloş anunţă creşteri de taxe. Măsura de majorare a TVA în construcţii se va regăsi în pachetul legislativ care va fi adoptat de Guvern pentru a ține sub control deficitul bugetar.

Ministrul a indicat că în discuțiile din coaliția de guvernare s-a convenit să nu existe modificări ale cotei standard TVA de 19%, că TVA pentru energie rămâne 5%, pentru produsele alimentare TVA va fi tot de 9%.

EXCLUSIV. Marcel Boloş, despre taxe şi impozite noi: „Totul se decide în Coaliţie”

„În imobiliare crește de la 5 la 9 la sută”, a declarat Marcel Boloș, iar la Prima Casă crește TVA de la 5 la 9% „pentru acele locuinte care sunt sub 120.000 euro”.

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a explicat marți, la Antena 3, că se revine la vechea cotă de impozit pe venit pentru microîntreprinderile cu cifra de afaceri de peste 300.000 de lei, pentru că în acest segment sunt afaceriști care profită de legislație ca să realizeze „optimizare fiscală”.

Anunţ important pentru românii cu pensii mai mici de 2000 de lei. Banii intră pe card în câteva zile
„Noi avem 390.117 de microintreprinderi care au o cifra afaceri de 250 mld lei, au profit net de 66 mld lei si platesc bugetuluj de sat 2,5 mld lei. Acesta e contextul de la care pornim. Cei care au cifra de afaceri pana in 300.000 lei raman cu cota de impzit pe venit de 1% si intre 300.000 pana la 2,5 milioane lei se revine la vechea cota de impozit pe venit de 3%. Totusi este o zona de optimizare fiscala pe care o folosesc destul de multi”, a explicat ministrul.

„Cheltuielile cu transferurile de capital în România sunt peste 20 de miliarde de lei, iar în ceea ce privește activitatea bancară, după modelul pe care deja îl avem în Italia, unde au o taxă specială de 40%, sau Ungaria și celelalte state membre care au impus taxe, și noi ar urma să mergem pe această linie a impunerii acestor profituri excepționale. Este în pachet acest lucru și are în vedere aceste modele ale statelor membre UE. Anunțul va fi făcut la momentul potrivit”, mai spune Marcel Boloş.