Marcel Boloș se pregătește să meargă la Bruxelles. Guvernul vrea renegocierea jalonului PNRR, în ceea ce privește pensiile

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene Marcel Boloș a declarat că i se va alătura lui Marius Budăi la Bruxelles pentru renegocierea jalonului din PNRR care privește pensiile speciale.

13 mai 2023, 23:44
Marcel Boloș se pregătește să meargă la Bruxelles. Guvernul vrea renegocierea jalonului PNRR, în ceea ce privește pensiile
Marcel Boloș condamnă fosta guvernare

Marcel Boloș, Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, a afirmat sâmbătă că va merge la Bruxelles alături de ministrul Muncii, Marius Budăi, pentru a renegocia cu Comisia Europeană, jalonul din PNRR. Guvernul va discuta despre jalonul care face referire la pensiile speciale.

Citește și: Marcel Boloș, anunț de ultimă despre modificările privind utilizarea cardurilor de energie: ”Se pot plăti şi datorii de anul trecut”

„Suntem o echipă guvernamentală și trebuie să mergem împreună și participăm împreună, vă confirm acest lucru. Marți avem întâlnirea cu Comisia Europeană pentru a relua practic discuțiile pe tema pensiilor speciale și a vedea care sunt solicitările suplimentare pe care Comisia le are, mai ales pentru ceea ce înseamnă cererea de plată numărul 3 – unde avem reforma pensiilor speciale, reforma guvernanței corporațiilor de stat. Avem de pus în aplicare jalonul cu ceea ce înseamnă decarbonizarea. Deci toate acestea sunt piese grele pentru ceea ce înseamnă încasarea banilor pentru cererea de plată numărul 3 și care necesită un efort comun guvernamental”, a spus ministrul Marcel Boloş la Antena 3 CNN.

Marcel Boloș a declarat că rolul ministerului pe care îl conduce este acela de a asigura predictibilitate. Mai mult, acesta a subliniat că reformele nu sunt deloc ușoare pentru țara noastră.

„Rolul ministrului Investițiilor și Proiectelor Europene este de a asigura predictibilitate. Așa cum precizam, criteriile mai ales pentru reforme nu sunt deloc ușoare. Sunt chiar dure pentru România și care presupun o restructurare a sistemului de cheltuieli publice pe care îl are România și care în spate au bugete importante și fonduri alocate din bugetul de stat”, a mai spus ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene.

Marcel Boloș condamnă fosta guvernare

Boloș a mai subliniat că că o să fie destul de dificil de renegociat procentul din PIB, care în momentul de față a fost stabilit la 9,4% din PIB pentru cheltuielile cu pensiile. Acesta a blamat guvernul anterior pentru această situație.

„Este o problemă tehnică pe care noi va trebui să o argumentăm foarte bine, pentru că ce este foarte greu de negociat cu Comisia Europeană sunt componentele de reformă. Nu merg argumente care țin de voința părților sau argumente emoționale sau orice alt fel de argumente care nu sunt clădite pe informații și date care vin din sistemul nostru de cheltuieli și care sunt în legătură cu jalonul”, a spus Boloş.

Ministrul a mărturisit că și-au pregătit toate argumentele, astfel încât România să obțină ce și-a propus.

„Ne-am pregătit pentru acest moment și trebuie să avem argumentele care țin de rata inflației și de eliminarea inechităților din sistemul de pensii general care vor aduce o creștere a cheltuielilor din sistemul general de pensii destul de semnificativă încât să fie necesară o nouă reașezare a acestui indicator de disciplină financiară pentru că el este pe o perioadă lungă de timp. 50 de ani este totuși o perioadă lungă în care nu știm cum vor evolua condițiile macroeconomice”, a încheiat el.â

Citește și: Marcel Boloș îl contrazice pe europarlamentarul Dragoş Pâslaru în privința respingerii planului României pentru accesarea a 1.4 miliarde euro prin REPowerEU: Cum ar putea să respingă un plan care nu a fost depus încă?