Marcel Ciolacu: „Agricultura este o prioritate în acest moment. Este posibil să fie limitate exporturile”

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, luni, că Ministerul Agriculturii are soluţii pentru a preîntâmpina o criză alimentară, menţionând că România are capacitatea de a susţine o populaţie de până la 40 - 50 de milioane.

14 mart. 2022, 15:42
Marcel Ciolacu: „Agricultura este o prioritate în acest moment. Este posibil să fie limitate exporturile”

Liderul PSD Marcel Ciolacu a declarat luni, la Parlament, că este posibil să fie limitate exporturile, pe fondul crizei alimentare şi a anunţat că ministrul Agriculturiio să vină un calup de ajutor pe industria alimentară.

„Am înţeles că s-au trimis controale să se vadă de ce s-a întâmplat acest lucru. A fost neadecvat acel preţ şi acea ştire prezentată să creeze aşa ceva în toată România. Asta înseamnă că toată lumea este tensionată, toată lumea este îngrijorată, la fel ca şi noi, este evident acest lucru. Venim după doi ani de pandemie, după un conflict în 2022 când nimeni nu mai credea că se poate întâmpla aşa ceva în Europa şi există o anumită tensiune şi lumea reacţionează emoţional la anumite ştiri”, a spus Ciolacu despre panica legată de preţul la combustibili şi cozile pentru a cumpăra ulei.

„Este posibil, avem contracte internaţionale, dacă nu vom face faţă, se vor limita aceste exporturi. Dar întâi să ne creăm o rezervă naţională, sustenabilă pentru populaţiei României”, a explicat el, despre o posibilă reducere a exporturilor, în perioada următoare.

Citeşte şi: Florin Cîţu îl atacă pe ministrul Finanţelor Adrian Câciu după ce rata inflaţiei a crescut în februarie: „Se împrumută la dobânzi nejustificat de mari”

Întrebat dacă este vorba despre grâu, Ciolacu a spus că „dacă România îşi creează rezerva necesară, nu are nicio problemă să exporte în continuare”.

„Încă România are capacitatea de a produce produse alimentare, să susţină, nu 20 de milioane, ci 40 sau 50 de milioane, spun specialiştii”, a mai comentat el.

Liderul PSD a explicat că suntem unul dintre cei mai mari importatori de aluat. „O să vină un calup de ajutor pe industria alimentară”, a mai anunţat el, precizând că agricultura, în acest moment, este o prioritate.

Citeşte şi: Marcel Ciolacu cere serviciilor să se pronunţe în legătură cu Iulian Iancu, propus pentru şefia ANRE: „Are o problemă, e adevărat, dar noi nu ne luăm după bârfe”