Marcel Ciolacu ameninţă cu demisia şi anticipatele, dacă PNL nu susţine programul de austeritate: „Îmi depun mandatul şi mergem la alegeri. Am răbdarea mea!”

Premierul Marcel Ciolacu s-a hotărât să pună piciorul în prag după ce pachetul fiscal pregătit de PSD a atras numeroase critici în spaţiul public, dar şi din partea partenerilor de guvernare de la PNL.

07 aug. 2023, 23:42
Marcel Ciolacu ameninţă cu demisia şi anticipatele, dacă PNL nu susţine programul de austeritate: „Îmi depun mandatul şi mergem la alegeri. Am răbdarea mea!”

Marcel Ciolacu a hotărât că este momentul pentru o demonstraţie de forţă şi a ameninţat luni seară că, în cazul în care PNL nu va susţine pachetul fiscal pregătit pentru a diminua deficitul bugetar, îşi va depune mandatul de premier, situaţie în care, foarte probabil, s-ar ajunge la alegeri anticipate, cu doar un an înaintea celor la termen din 2024.

Marcel Ciolacu anunţă că renegociază cu Bruxelles-ul deficitul bugetar: „PNRR este structurat greşit. Avem termen până pe 31 august să terminăm renegocierea”
”Dacă liberalii nu înțeleg situația și ce e în joc, eu îmi pun mandatul pe masă și mergem la alegeri. Am și eu răbdarea mea. Jocul e peste capul lui Ciolacu și al lui Ciucă, ce se joacă în acest moment regional”, a spus Ciolacu la Aleph News.

”Eu nu îmi permit să pierd aderarea la OCDE. Îmi asum măsurile cap-coadă. România nu își mai poate permite această situație”, a mai spus Ciolacu.

El a mai spus că joacă ”cu mandatul pe masă”.

Liderul PSD a mai spus că ”e posibil să pierd niște voturi, îmi asum, voi explica și în partid. Dar acasă, când mă uit în oglindă, știu că am făcut ce e corect pentru România, țara în care crește copilul meu”.

Ciolacu a explicat că ”cea mai mare provocare e să facem corecțiile fără mărirea TVA”.

Citeşte şi: Marcel Ciolacu, primul atac la adresa lui Ciucă: „România nu poate fi un off-shore. Marea problemă este fondul, tot timpul am mermelit-o!”

 

Marcel Ciolacu a răbufnit: Nu e normal să fii exceptat

Marcel Ciolacu a spus, luni seara, că nu va mai accepta tot felul de exceptări de la plata taxelor către stat. În replică, Ion Cristoiu, moderatorul emisiunii, i-a spus că se va ‘sinucide’. „Nu e normal să ai spor de antenă de 15 la sută, să fie mai mare Nu este normal ca cel cu salariul minim pe economie să-și plătească CASS-ul și tu să fii exceptat. Vor exista comasări, Nu dau pe nimeni afară. Ca să fie el șef de serviciu, s-au inventat alte 6 posturi fantomă. La sfârșitul anului, vine și spune c-a zbârnâit. șeful vine și spune să le împartă în prime. Trebuie o reformă de fond în administrația publică. Mi -o asum cap-coadă. Nu mai putem să păcălim”, a spus Marcel Ciolacu.

 

„România nu îşi poate permite, indiferent în ce situaţie este, să piardă fondurile europene. Ar aduce instabilitate politică într-un context regional. Dacă în acest moment nu se face o reformă administrativă în paralele cu o reformă de reducere a unor excepţii fiscale, din codul fiscal, toate excepţiile înseamnă în jur de 75 de miliarde de lei, îmi doresc ca cele două excepţii să fie în oglindă”.

„România va ajunge la un deficit mai mare decât deficitul de anul trecut, de 6,2%, dacă Guvernul României nu ia măsuri: va duce la blocarea fondurilor europene, la costuri mult mai mari de împrumuturi pentru acoperirea deficitului, la instabilitate politică. În acest moment, România are asumat 4,4%. România suportă un deficit de 6,2% în acest moment. Ar fi o greşeală pe care eu nu mi-o asum, mai ales în zona bugetară şi să lăsăm instabilitate economică”.

„România nu are criză economică, nu are insecuritate energetică, nu avem probleme de securitate alimentară, avem investiţii de peste 10 miliarde de euro, este într-un trend corect. Comisia nu poate să îţi accepte, decât dacă ai un plan”.

„Reformele încep imediat după ce va fi dată ordonanţa de urgenţă. Ordonanţa va fi dată până la sfârşitul lunii. Astăzi am avut ultima discuţie politică. Până la sfârşitul acestei luni, cele două vor fi date concomitent, în oglindă, ca lumea să poată compara cât scădem din cheltuieli, atât să avem şi din venituri. Unele se vor aplica anul acesta, altele în 2024”.

„Trebuie să învăţăm din greşelile trecutului, din 2010. S-a estimat o creştere a veniturilor la buget cu 14% decât anul trecut. Ea este de 11%, pentru că a scăzut consumul şi a scăzut producţia industrială. Am avut discuţii cu primul ministru anul trecut foarte aplicate cu acest deficit de 6,2%. Marea problemă a României este fondul. Veniturile din construcţia PIB-ului oricărui stat european sunt de 42%, în România sunt de 27%”.

„În România nu poţi să faci fiscalitate de offshore şi să faci măsuri sociale europene. Nu a estimat nimeni greşit, a fost o proiecţie. Nu trebui să stai să aştepţi 12 luni şi la final de an să spui că ţi se pare că ai greşit. Urmăreşti pe parcursurile anului veniturile, cheltuielile, investiţiile”.

„Sunt oameni foarte corecţi în PSD, la fel sunt foarte corecţi în PNL. Ţine foarte mult de echipele de lucru. Nu am ce să îi reproşez lui Nicolae Ciucă, lui Sorin Grindeanu, lui Emil Boc, lui Mihai Tudose. Discut şi cu Victor Ponta. Dacă cineva din PSD sau din PNL crede că prin acest joc ipocrit de doi lei se rezolvă nişte voturi în plus spunând că Ciolacu vine acum cu taxe în plus, e o greşeală”.

„Când am creat coaliţia se ştia în ce prăpastie intra România. Am şi eu răbdarea mea. Eu le reamintesc în ce situaţie erau. PSD a lăsat 2,7%. După doi ani de guvernare de dreapta a ajuns România la 9,2%”

„Văd şi eu ce se întâmplă. Nu am ieşit cu decizii punctual. E normal ca o echipă de lucru de la Ministerul Finanţelor să prindă nişte lucruri. Vezi mai întâi care aduc stabilitate, care provoacă instabilitate, de aceea am discutat cu toţii. Repet, operaţia va fi reuşită, dar pacientul va deceda. O măsură trebuie să fie echitabilă. Suntem balcanici, aşa funcţionăm noi”

„Eu nu vin cu taxe noi. Este posibil să fie o mărire de acciză la ţigări. Nu poate să fie pentru o categorie într-un fel, pentru altă categorie în alt fel. Nimeni nu a văzut un tablou”

„Când s-au făcut excepţiile de a nu se plăti CASS la cei din construcţii, guvernarea plătea concedii de 800 de milioane, am venit şi am găsit că trebuie să plătesc concedii de 6 miliarde”

„Astăzi, împreună cu preşedintele Nicolae Ciucă am închis 99% din măsurile privind economiile şi reforma administraţiei. Sunt convins că ce am lucrat astăzi, mâine, domnul ministru de la Finanţe se va apuca de lucru. Sunt mari diferenţe”

„Va fi şi o treia ordonanţă cu măsuri de combatere a evaziunii fiscale. Dacă nu poţi să justifici de unde ai banii, nu ţi-i ia statul?”

„Am pornit un lucru forte important, digitalizarea ANAF-ului, promisă de 32 de ani. La toate statele care au făcut digitalizarea ANAF-ului au crescut veniturile la buget”

„Taxa unică nu a fost rea. Greşeala a fost când am desfiinţat-o. Un stat de mărimea României nu poate fi paradis fiscal. Este fragil climatul economic, nu ai voie să vii cu taxe noi, să descurajezi”

„O eliminare de excepţie este cea de la CASS. IT-iştii sunt exceptaţi la impozitul pe venit de 20 de ani, cei care au salariul minim plătesc impozit. Nu spun că s-a încheiat, dar trebuie să se aplice o echitate fiscală”

La construcţii, unde sunt aproape un milion de oameni, era normal să începi să aduci românii înapoi sau să încerci să îi păstrezi în România. În construcţii au salariul minim pe economie de 4.000 de lei. Vom veni cu salariul de 4.500-4.600, astfel încât omul să nu piardă niciun ban. Am o altă realitate. M-am trezit în 2023 cu concedii medicale de 6 miliarde. Cum se uită orice finanţist, comisarul pe buget se uită la mine şi eu să par om serios. Noi avem peste un miliard de euro, dar avem şi excepţii. Când vezi că anumite cifre o iau razna în sus, trebuie să anunţi şi să iei măsuri, că nu poate să explodeze ceva în trei luni de zile”

„Din fondurile europene sunt miliarde de euro în zona de IT. Să mă înţeleagă toată lumea, inclusiv cei din IT. Nu taie nimeni până nu vom discuta cu cei din IT. Aveţi miliarde de euro de la UE pentru domeniul IT. Vreţi să le pierdem sau se ne aşezăm la masă şi să discutăm?”

„Nu este încă scris actul normativ, am avut o discuţie foarte constructivă şi fiecare am căutat cele mai bune soluţii. Nu am văzut de foarte mult timp pe cineva să îşi asume anumite lucruri. Nu vreau să caut vinovaţi, încerc să găsesc soluţii şi să explic foarte clar de ce trebuie luate aceste măsuri. Nu voi accepta ipocrizia. Nu caut vinovaţi, căutăm soluţii împreună, mi le asum. Trebuie să înţeleagă şi cei care au avut aceste facilităţi, că statul nu şi le mai permite”

„Mediul de afaceri trebuie să fie unul corect, concurenţial. S-a dus perioada când, cunoscând pe cineva ori la guvern, ori la parlament, vor veni anumite excepţii. Eu nu pot să mă duc acasă să mă uit în oglindă că nu am luat anumite măsuri, iar România a pierdut cel mai important tren al ei. O să explic şi în partid. Am făcut ce era corect pentru România, ţară în care şi copilul meu trăieşte”

„Îmi pot permite să pierdem aderarea la OCDE pentru că ne-am supărat că nu mai avem excepţii? Eu nu vreau să dau pe nimeni afară. Nu pot să permit să dai sporuri de antenă, de 15%, mai mari de 1.000 de lei. Una e să pui spor la un salariu minim pe economie şi una e să ai spor la un salariu de peste 15.000 de lei. Nu este normal ca cel cu salariu minim pe economie să plătească CASS şi tu să nu plăteşti”

„Nu iau nimănui nimic, nu dau pe nimeni afară. Vor exista comasări. Trebuie o reformă de fond în administraţia publică. Un şef de serviciu trebuie să aibă şase angajaţi. Sunt posturi bugetate care nu au niciun angajat. Mi-o asum cap coadă pentru că în România trebuie să facem asta. Avem creştere economică şi vom avea creştere economică. România nu va intra în recesiune, dar are un moment de depăşit”

„Suntem unul dintre cei mai importanţi piloni regionali. Dacă nu înţelegem ce se aşteaptă unii, atât ne-ar trebui, o instabilitate politică. Asta nu înseamnă ca eu ca prim-ministru să nu iau măsuri. Nu am avut o discuţie cu preşedintele României, dar voi avea. Sunt ferm convins că după ce avem actul normativ şi principiile foarte clare, voi avea o discuţie cu preşedintele României”