Marcel Ciolacu, anunţ de ultimă oră despre legea pensiilor: „Vom vota cât mai repede proiectul”

Liderul PSD anunţă că proiectul privind pensiile speciale va fi trecut repede prin Parlament, precizând încă o dată că pensiile militarilor nu se încadrează la pesnii speciale. Ciolacu a avut şi prima reacţie legată de scandalul în care este implicat Marius Budăi.

20 feb. 2023, 22:31
Marcel Ciolacu, anunţ de ultimă oră despre legea pensiilor: „Vom vota cât mai repede proiectul”

Marcel Ciolacu a precizat că Parlamentul va vota cât mai curând proiectul de lege privind pensiile speciale, în contextul în care miercuri apare raportul pe acest subiect de la Banca Mondială şi a reiterat că pensiile militarilor nu sunt pensii speciale. Referitor la subiectul decarbonizarea, liderul PSD a spus că aşteaptă să vadă cu ce soluţii va veni Ministerul Energiei, dacă va fi o reglementare prin proiect de lege sau prin ordonanţă. De asemenea, Ciolacu a adăugat că aşteaptă să vadă ce variantă va propune Ministerul Justiţiei privind legea avertizorilor de integritate, dacă va fi făcută reglementarea prin ordonanţă sau nu.

Marcel Ciolacu: „Preşedintele AEP nu îl împărţim politic între PSD şi PNL”

„Este o prioritate. Am găsit că erau pensiile speciale şi se va veni cu forma după ce Banca Mondială vom avea proiectul final şi raportul final. Şi vom veni categoric cu acele măsuri pentru a modifica în Parlament şi unde mai era blocajul, la decarbonizare? Aşteptăm de la Ministerul Energiei soluţia, ori prin ordonanţă, ori în Parlament şi avertizorul de integritate, la fel, aşteptăm din partea Ministerului Justiţiei o hârtie foarte clar ce vine de la Comisie. Jalonul este îndeplinit în momentul în care Comisia Europeană confirmă Sunt ferm convins că astăzi sau mâine o să îmi de la Ministerul Justiţiei ultimul punct de vedere al Comisiei şi va fi o modificare. Nu e o problemă că parlamentarii au muncit de trei ori la acest proiect”, a afirmat Marcel Ciolacu, luni la Parlament.

Marcel Ciolacu: „Plafonarea preţurilor la energie şi gaze impusă de PSD cu mari eforturi în coaliţie a fost soluţia corectă”
Întrebat când va vota Parlamentul proiectul de lege privind pensiile speciale, reformă inclusă în PNRR, Marcel Ciolacu a răspuns: „Cât mai repede va ajunge proiectul de lege privind pensiile speciale la vot. După ce avem detaliile de la Banca Mondială, cât mai repede venim cu raportul. Da, nu numai eu, 22 de state membre ale UE consideră că pensiile militarilor nu sunt pensii speciale. Şi îmi menţin punctul de vedere”.

Chestionat cum pot fi aduse şi pensiile militarilor în zona de contributivitate, liderul PSD a replicat: „Sunt ferm convins că vom găsi soluţiile. De aceea am cerut un raport la Banca Mondială. Dar îmi menţin părerea – pensiile militarilor nu sunt pensii speciale”.

Marcel Ciolacu, despre acuzaţiile la adresa ministrului Muncii: Am avut o discuţie cu Marius Budăi şi m-am lămurit. Părerea mea e că nu văd care este cazul. Nu îmi spuneţi mie că femeile sunt abuzate de PSD, că nu ţine acest lucru

Marcel Ciolacu a precizat că a discutat cu Marius Budăi şi s-a lămurit, în contextul relatărilor în spaţiul public potrivit cărora mninistrul Muncii ar fi făcut propuneri indecende unor colege din PSD, după ce a consumat alcool. „Părerea mea este că nu văd care este cazul”, a adăugat liderul PSD. „Nu îmi spuneţi mie că femeile sunt abuzate de PSD, că nu ţine acest lucru”, a mai comentat Ciolacu, care a rugat să fie aduse dovezi care să sprijine aceste acuzaţii la adresa ministrului Budăi.

„Nu, nu am avut această discuţie. Nu cunosc. Mă întrebaţi dacă domnul Budăi a dat un telefon unei colege de partid la 02.00 noaptea? Unde este cazul excepţional? Nu, care este cazul că nu înţeleg. Întrebaţi-l pe domnul Budăi. Nu am aceste detalii. Presupun că domnul Budăi vă poate răspunde foarte exact. Eu am avut o discuţie cu domnul Budăi şi m-am lămurit. Părerea mea este că nu văd care este cazul. Aveţi dovezi în acest sens, aveţi ceva detaliat sau aveţi o vedetă personală cu domnul Budăi? Vă rog frumos, când aveţi ceva concret”, a afirmat Marcel Ciolacu, întrebat luni la Parlament dacă i-a recomandat lui Marius Budăi să nu mai bea alcool.

Liderul PSD a adăugat că detaliile trebuie să le ofere Marius Budăi şi colega din PSD care ar fi fost implicată în incident.

„Nu îmi spuneţi mie că femeile sunt abuzate de PSD, că nu ţine acest lucru sau îmi băgaţi familia în acest context. Aveţi detalii? Vă rog frumos, aduceţi-le. Eu v-am răspuns. Care victime? Despre ce victimă vorbim? Care e victima? Vorbiţi cu colega şi dacă se consideră victimă să meargă la poliţie. Eu vorbesc cu toată lumea, nu trebuie să vă detaliez dvs ce vorbesc cu colegii mei. Dar unde este victima, că nu înţeleg detaliile. Mie nu mi se pare nimic normal. Dar ştiţi dvs de ce a fost sunată? Cunoaşteţi detaliile? Cred că e un lucru pe care poate să îl detalieze domnul Budăi şi colega mea”, a completat Ciolacu.

Ministrul Muncii ar fi avut două episoade în care ar fi avut o conduită nepotrivită faţă de femei, a relatat Libertatea, citând surse din PSD. Un prim episod ar fi fost în luna august a anului trecut, când Budăi ar fi sunat o deputată în timpul nopţii, cât era la un hotel din Olimp, iar soţul deputatei a trebui să coboare la recepţie pentru a rezolva problema.
Un alt episod relatat, pe surse social-democrate, de către publicaţia citată s-ar fi desfăşurat în luna ianuarie a acestui an, când la un hotel din Sinaia, Budăi ar fi provocat un incident asemănător, tot la adresa unor femei. Conform surselor politice, Marius Budăi ar fi consumat băuturi alcoolice.

Liderul PNL Nicolae Ciucă a precizat că va discuta cu ministrul Muncii Marius Budăi cu privire la relatările potrivit cărora ar fi făcut propuneri indecende unor colege din PSD, după ce a consumat alcool. Premierul a adăugat că nu a citit despre aceste episoade relatate în mass-media.