Marcel Ciolacu, anunț de ultimă oră pentru profesori! ”Respectăm promisiunea făcută sindicatelor! Plata primei de carieră didactică, de 1.500 de lei, și a primei de carieră profesională, de 500 de lei”

Premierul Marcel Ciolacu a dat asigurări joi că Guvernul își respectă promisiunile făcute sindicatelor din Educație și a anunțat că profesorii își vor primi prima de carieră didactică și prima de carieră profesională la timp.

05 oct. 2023, 15:34
Marcel Ciolacu, anunț de ultimă oră pentru profesori! ”Respectăm promisiunea făcută sindicatelor! Plata primei de carieră didactică, de 1.500 de lei, și a primei de carieră profesională, de 500 de lei”
Marcel Ciolacu, anunț de ultimă oră pentru profesori!

Marcel Ciolacu, anunț de ultimă oră pentru profesori. Înainte de ședința de Guvern de joi, premierul a subliniat că Executivul va aproba proiectul privind alocarea din Fondul de Rezervă a banilor necesari pentru plata voucherele educaționale.

Citește și Marcel Ciolacu vrea înăsprirea amenzilor pentru declarațiile fiscale nedepuse la timp: „Azi închidem porțile. Nu pot exista la nesfârșit șmecheri

Marcel Ciolacu, anunț de ultimă oră pentru profesori!

Această alocare se face chiar de Ziua Mondială a Educației.

”Fiindcă este Ziua Mondială a Educației, avem un proiect care confirmă că educația reprezintă o prioritate a guvernării și alocăm din fondul de rezervă banii necesari pentru ca Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene să asigure personalului din educație voucherele educaționale.

Ne respectăm astfel promisiunea făcută sindicatelor.

Este vorba despre plata primei de carieră didactică, de 1.500 de lei și a primei de carieră profesională, de 500 de lei”, a explicat Marcel Ciolacu înaintea ședinței de Guvern.

Ordonanța de urgență nr. 58 din 12 iunie 2023 este cea care stabilește că profesorii care au fost în activitate în anul școlar 2022-2023 vor primi în luna octombrie primele de carieră didactică de 1.500 de lei.

Ce sunt primele de carieră didactică și primele de carieră profesională

Prima de carieră didactică „are drept scop susținerea cadrelor didactice în eforturile acestora pentru îmbunătățirea continuă a competențelor educaționale și obținerea de performanțe școlare/universitare în procesul educațional.”

Prima de carieră profesională, „asigurată pentru sprijinul personalului nedidactic, are drept scop susținerea participării la cursuri de pregătire profesională, dar și pentru acoperirea unor nevoi didactice individuale.”

Art. 3 – „(3) Prima de carieră didactică are o valoare nominală de 1.500 lei net care se decontează din fonduri externe nerambursabile pentru următoarele categorii principale de cheltuieli:

a) cheltuieli privind cursurile de pregătire profesională, precum și alte categorii de cheltuieli asimilate acestora;

b) cheltuieli pentru echipamente IT;

c) cheltuieli privind cărți de specialitate, precum și alte categorii de cheltuieli asimilate acestora;

d) un procent de până la 30% din valoarea nominală a primei de carieră didactică pentru acoperirea de nevoi didactice individuale specifice ale cadrelor didactice.

(4) Prima de carieră didactică se acordă într-o singură tranșă, respectiv în luna octombrie 2023 și va putea fi utilizată în anul școlar 2023—2024.

Art. 4. — (1) Personalul nedidactic din învățământul preuniversitar aflat în activitate în anul școlar 2022—2023, precum și personalul nedidactic din învățământul universitar aflat în activitate în anul universitar 2022—2023 beneficiază de o primă de carieră profesională acordată sub formă de cursuri de pregătire profesională, pentru a asigura desfășurarea activităților educaționale desfășurate în unitățile de învățământ de stat în condiții calitative cât mai bune, precum și pentru alte categorii de cheltuieli necesare desfășurate în sprijinul activității educaționale, în limita unui plafon anual de 500 lei/an școlar/universitar, suportată din Programul Educație și Ocupare 2021—2027, în limita bugetului disponibil pentru această categorie de măsură și în conformitate cu regulile de eligibilitate ale programului operațional.

Citește și Firmele de pariuri și jocuri de noroc, supuse taxelor și legilor mai dure. Marcel Ciolacu: „S-a depășit orice limită!”