Marcel Ciolacu anunță concedieri masive! Cine sunt românii care vor rămâne fără locul de muncă. „Se vor desființa mii de posturi”

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat luni concedieri masive în rândul bugetarilor. În debutul ședinței de Guvern în care a discutat și despre situația bugetară a țării, șeful Executivului a subliniat că prin pachetul fiscal adoptat își va angaja răspunderea în Parlament, și vor dispărea mii de posturi de bugetari în administrație.

25 sept. 2023, 21:43
Marcel Ciolacu anunță concedieri masive! Cine sunt românii care vor rămâne fără locul de muncă. „Se vor desființa mii de posturi”
Marcel Ciolacu anunță concedieri masive! Cine sunt românii care vor rămâne fără locul de muncă.

Marcel Ciolacu anunță concedieri masive! Astfel, premierul a ținut să precizeze că se vor desființa mii de posturi de șefi, consilieri, șoferi și secretare.

Citește și Şedinţă crucială la Palatul Victoria. Guvernul Ciolacu face ultimele ajustări la măsurile de austeritate: „Nu ne permitem privilegii!” DOCUMENT

Marcel Ciolacu anunță concedieri masive!

„Este adevărat, unii nu vor mai fi șefi la stat. Se vor desființa mii de posturi de șefi, cu toată liota de consilieri, șoferi și secretare. Este cea mai ambițioasă reformă a aparatului bugetar de după revoluție și ar fi fost de așteptat ca acest proces să fie demarat mai devreme. Nu s-a întâmplat, așa că o fac eu acum. Nu am de gând să dau vreun pas înapoi. Este nevoie de reformă majoră și sunt pregătit să mi-o asum fiindcă este singura șansă pentru a continua dezvoltarea României”, a declarat Marcel Ciolacu.

Totodată, premierul a anunțat că se va face o reducere drastică a aparatului de lucru al Guvernului, acolo unde vor fi tăiate 25% dintre funcțiile de secretar de stat, consilier de stat/subsecretar de stat/vicepreședinte și a funcțiilor de demnitate publică asimilate acestora.

Potrivit reprezentanților Guvernului, în vederea diminuării cheluielilor de personal ale bugetului general consolidat pe anul se propune:

– Diminuarea cu cel puțin 25% a funcțiilor de demnitate publică de secretar de stat, consilier de stat/subsecretar de stat/vicepreședinte și a funcțiilor de demnitate publică asimilate acestora;

– Desființarea posturilor vacante;

– Desființarea funcției de șef birou;

– Majorarea normativelor pentru constituirea structurilor la nivel de serviciu/direcție/direcție generală;

De asemenea, structura organizatorică a autorităților și instituțiilor publice trebuie să respecte următoarele cerințe:

a) pentru constituirea unui serviciu este necesar un număr de minimum 10 posturi de execuție;

b) pentru constituirea unei direcții este necesar un număr de minimum 20 posturi de execuție;

c) pentru constituirea unei direcții generale este necesar un număr de minimum 35 de posturi de execuție.

– Diminuarea ponderii funcțiilor publice de conducere în totalul funcțiilor la nivel ordonator principal de credite de la 12% la 8%;

– Limitarea funcțiilor de conducere la maxim 10% pentru celelalte categorii de personal bugetar;

– Reducerea posturilor din cabinetele demnitarilor din administrația locală ( cele ale demnitarilor din administrația centrala au fost reduse deja prin OUG nr.34/2023) precum și cele din cabinetele conducătorilor autorităților/agențiilor/instituțiilor publice autonome, aflate în coordonarea/autoritatea/controlul Parlamentului României.

Citește și Marcel Ciolacu se deplasează la Kiev pentru a perfecta acordul de export al cerealelor ucrainene în România


Calendar 2024
Calendar 2024