Marcel Ciolacu cere taxă pe averile acumulate în crizele ultimilor ani: „S-au făcut profituri nesimţite”

Preşedintele PSD vrea să extindă taxa de solidaritate "haiducească" pentru a avea fonduri pentru a ajuta oamenii sărmani să treacă peste perioada de criză.

19 ian. 2023, 13:03
Marcel Ciolacu cere taxă pe averile acumulate în crizele ultimilor ani: „S-au făcut profituri nesimţite”
Marcel Ciolacu susţine că este nevoie de o taxă de solidaritate pentru averile acumulate pe fondul crizelor din ultimii doi ani,

Marcel Ciolacu, pledoarie pentru taxarea bogăţiei şi a companiilor cu profituri-record.  Preşedintele PSD susţine că este nevoie de o taxă de solidaritate pentru averile acumulate pe fondul crizelor din ultimii doi ani, prin profituri „cu adevărat nesimţite”.

„Taxarea bogăţiei şi a companiilor cu profituri-record în urma pandemiei şi a războiului din Ucraina este o preocupare a tuturor liderilor lumii, dezbătută în aceste zile la Forumul Mondial de la Davos. Asta arată că PSD a acţionat corect când a impus în Coaliţie taxa de solidaritate în energie şi că este cât se poate de legitimă dezbaterea despre impozitarea marilor averi şi a profiturilor exagerate. Cred cu tărie că în România este nevoie de o taxă de solidaritate pentru tot ceea ce înseamnă averi acumulate pe fondul crizelor din ultimii doi ani, prin profituri cu adevărat nesimţite”, a scris Marcel Ciolacu, joi, pe Facebook.

Mihai Tudose anunță taxa pe solidaritate pentru companiile din energie şi cere remanierea lui Popescu: Nu i-am văzut cu găletuşa de curent în mână

El a adăugat că statul va aduna astfel resursele necesare pentru a ajuta atât „milioanele de români care se confruntă cu criza costului vieţii”, cât şi companiile româneşti, în special IMM-urile.

„Voi propune mediului de afaceri din România să discutăm cu francheţe despre acest subiect în următoarele luni pentru a ajunge la o soluţie fezabilă, care să producă atât mai multă solidaritate socială, cât şi mai multă justeţe economică”, a menţionat liderul PSD.

România cere clarificări Comisiei Europene privind modul în care trebuie aplicată taxa de solidaritate în energie după ce OMV Petrom a spus că nu se află printre cei care ar trebui sa o achite

Ministerul Finanţelor cere Comisiei Europene clarificări în privinţa regulamentului european transpus în legislaţia naţională, prin ordonanţa adoptată la final de decembrie, pentru introducerea contribuţiei de solidaritate, o suprataxă asupra companiilor din sectoarele petrol, gaze şi cărbune, au declarat surse guvernamentale.

Ministerul Finanţelor cere lămuriri Comisiei Europene în legătură cu taxa de solidaritate a OMV Petrom

Clarificările vizează modul în care este calculată această taxă, inclusiv din perspectiva cifrei de afaceri, şi ar putea fi decisive în stabilirea poziţiei autorităţilor fiscale în cazul OMV Petrom, companie care a transmis că nu este obligată să achite această taxă.

Deşi solicitarea Ministerului Finanţelor este una la modul general, demersul a fost determinat, cel mai probabil, de anunţul companiei OMV Petrom că nu va plăti contribuţia de solidaritate în România, explicând că veniturile din extracţia hidrocarburilor şi rafinare nu depăşesc 75% din cifra de afaceri.