Marcel Ciolacu, despre alegerile pentru Primăria Capitalei: ”Gabriela Firea va câștiga. Nu văd niciun motiv să votez Nicușor Dan sau Piedone”

Premierul Marcel Ciolacu a declarat marți seară că este sigur de victoria Gabrielei Firea în alegerile pentru Primăria Capitalei, având în vedere că nu i s-au prezentat date care să-l poată convinge că ar fi oportun ca bucureștenii să îl voteze pe Nicușor Dan și nici măcar pe Piedone.
Mircea Filipescu
14 mai 2024, 21:47
Marcel Ciolacu, despre alegerile pentru Primăria Capitalei: ”Gabriela Firea va câștiga. Nu văd niciun motiv să votez Nicușor Dan sau Piedone”

Marcel Ciolacu a vorbit și despre subiectul fierbinte al sistemelor de rachete Patriot pe care România ar urma să le furnizeze Ucrainei, în condițiile în care, susține premierul, de la nivelul Ministerului Apărării au fost exprimate rețineri cu privire la această temă.

”Cred ca este prematur, decizia se va lua in CSAT, cum este si normal. In schimb am vazut reactia Moscovei. A transmis voalat o amenintare catre Romania. Cu alte cuvinte, o astfel de decizie a Romaniei ar deranja foarte mult Moscova. Dar Rusia nu va ataca Romania. Nu vrea si nu va ataca Romania.

Am avut o discutie cu presedintele Iohannis, am discutat mai multe aspecte, iar aceasta problema a ramas sa fie decisa in CSAT.

Repet, nu exista temeri in acest moment ca Rusia aataca Romania. Nu exista o logica ca Rusia sa faca acest lucru.

Presedintele a avut o intalnire cu Biden si cu secretarul Blinken. Presedintele este comandatul suprem al Armatei. Nu are de ce sa se consulte in acest sens cu premierul. Probabil a avut cu consilierul pe securitate.

Am avut o discutie cu ministrul Apararii si am inteles ca sunt oarecare rezerve la nivelul expertilor de acolo. Este o decizie mult prea importanta ca sa fie una politica, scoatem politica din asta. Dar pe mine ma bucura reactia Moscovei, inseamna ca contam si are temeri.”, a declarat Ciolacu.

Marcel Ciolacu, despre campania electorală pentru Primăria Capitalei

”S-a intrat intr-o logica de normalitate si vedem ca isi prezinta candidatii programele. Din punctul meu de vedere doamna Firea va castiga. Locuiesc de aproape 10 ani in Bucuresti si nu vad niciun motiv pentru care l-as vota pe Nicusor Dan.

Il invoc iar pe Daniel Baluta, a facut colaborari cu Institutul Nasta, cu alte spitale. Eu nu am auzit de nicio intalnire a lui Nicusor Dan cu primarii de sectorare.

Nu am niciun motiv nici sa-l votez cu Piedone. Nu am vorbit cu el si nu am sa vorbesc cu el pana la sfarsitul campaniei. Bucurestenii vor vota, dar repet, nu am niciun motiv concret sa votez cu Nicusor Dan.”, a spus premierul.

Întrebat despre realizările cu care se laudă Nicușor Dan după primul mandat, cum ar fi oprirea ”rechinilor imobiliari”, Marcel Ciolacu a avut un răspuns ironic.

”Care sunt aia? A treut un mandat, de ce nu vine sa ne spuna cine sunt rechinii astia? Eu va spun ca Firea are meritele cele mai mari pentru a castiga. Sunt aproape de un an de zile si am vorbit o singura data cu domnu Nicusor Dan, ca PSD sa voteze bugetul. I-am spus sa isi rezolve treburile cu PNL, cu care are o majoritate acolo.

Am fost azi la Brasov, exista proiecte ale domnului Vestea, cu CNI, cu primarii din jur, exista colaborari. Nu poti fi primarul general al capitalei si sa nu ai macar o intalnire cu primarii de sector.”, a adăugat președintele PSD.

Marcel Ciolacu susține că Gabriela Firea nu a avut nicio legătură cu ”azilele groazei”, dovadă stând faptul că aceasta nici măcar nu a fost chemată la Parchet pentru audieri.

”S-a dovedit ca nu avea nicio legatura, iar acele imagini stim cu totii ca nu erau macar din Voluntari. Nu stii ce face fiecare colaborator sau angajat. A platit, si-a dat demisia din Guvern. A fost implicata in vreun fel, a fost chemata la Parchet?”, a explicat acesta.

Ciolacu a explicat și gafa ”Buzăul nu este în Moldova”

”O declaratie neinspirata. O sa merg in Moldova saptamana viitoare. Sunt foarte multe glume pe Times New Roman pe aceasta tema. Dar lasand gluma la o parte, eu si colegii mei din Guvern am directionat cele mai multe fonduri spre Moldova de dupa Revolutie. Vom da drumul la 148 de km de autostrada din Autostrada Moldovei. Am facut cu domna ministru Deca patru centre regionale.

Am crescut sub Ceausescu, ne tineau vii glumele si bancurile. A fost o gluma neinspirata din postura de prim-ministru. Avem spitale la Vrancea, la Bacau, prin fonduri PNRR. Prefer sa raman in istorie cu investitiile facute si cu gluma asta neinspirata.”, spune premierul.

Întrebat dacă după10 iunie, odată cu rezultatele alegerilor europarlamentare și locale, coaliția se va destrăma, Marcel Ciolacu a fost categoric.

”Nu. Sper sa nu il deranjez pe domnul Ciuca, dar impreuna am decis sa avem coalitie pana la sfarsitul 2024, intr-un moment delicat pentru PNL, pentru a asigura o stabilitate. Ce se intampla acum este un examen al democratiei. Avem un Guvern in care se lucreaza, nu sunt scandaluri, cu declaratii moderate.

Da, pe 10 iunie vom avea o sedinta pentru a stabili daca mergem la urmatoarele alegeri impreuna sau separat, dar Guvernul si-a trecut examenul. Primul semnal a fost dat de Nicolae Ciuca, atunci cand s-a tinut de protocol si s-a facut rotatia.”, a adăugat premierul.

Citește și: Marcel Ciolacu, despre sistemul Patriot: „Rusia nu va ataca România, dar o eventuală decizie a României deranjează foarte mult Moscova”

Ciolacu spune că nu se așteaptă ca PNL să susțină candidatl PSD la rezidențiale, pentru a se revanșa pentru faptul că social-democrații au salvat guvernarea.

”In politica nu astepti recunostinta niciodata. In PSD avem o vorba: suntem cu presedintele cat e presedinte. Dupa aia, suntem cu urmatorul.

Nu e o prietenie intre mine si domnul Ciuca, ci un respect si am avut o linie rosie netrasata. Nu ati vazut pesedist sa il atace pe Nicolae Ciuca. Toti colegii mei au inteles importanta acestui moment. Sunt pe la PNL vreo 2-3 care mai tipa ei ca pitigoii, dar o sa le treaca. Pe mine nu ma deranjeaza, probabil pe domnul Ciuca, ca el trebuie sa se impuna in partid.

Suntem o nava intr-o furtuna. Suntem o nava solida, nu foarte moderna, de aceea am directionat atatea fonduri spre investitii. Daca iesim cu bine din aceasta furtuna, vom fi un jucator regional mai mare decat ne asteptam.”, spune președintele PSD.

Deși spune că nu a decis dacă să candideze la prezidențiale, Ciolacu este sigur că PSD va câștiga Cotroceniul.

”Dupa 20 de ani cu presedinti de dreapta, cred ca e cazul sa aducem o normalitate. Intotdeauna dupa crizele economice, de obicei vin guverne de stanga, care echilibreaza lucrurile in societate. Cand PSD a intrat la guvernare, eram in pragul unei crize sociale.

Nu stiu daca candidez, va spun sincer. AM vazut filmul asta de patru ori, cand s-au luat decizii pripite, in cerc mult prea restrans si de patru ori am pierdut alegerile. Cred ca e corect sa iau decizia cu colegii mei, dupa data de 10 iunie.

Eu am fost convins din prima ca domnul Geoana va candida. Va spun cu certitudine. Avem o decizie in coalitie ca alegerile sunt pe 15 si 29 septemvrie si nu se modifica aceste date in functie de rezultatele din 10 iunie.”, declară liderul social-democrat.

În final, Marcel Ciolacu i-a liniștit pe români, declarând că nue xistă nicio șansă ca Guvernul nu va avea fonduri pentru a plăti pensiile mărite.

”Categoric. In primul rand cred ca vom avea un excedent pe luna mai. Avem acum un excedent de aproximativ 5 miliarde de euro si nu am oprit nicio investitie. Banii investiti ti se intorc din taxe. Ce sa fac, sa il opresc pe Grindeanu din autostrazi? Peste tot se lucreaza.

Dupa sedinta de guvern de joi voi relua cu toti ministrii stadiul tuturor investitiilor. Am vazut ca Ciolacu taie 50% de la bugetari. Nu. Eu am spus un lucru simplu: daca tu ai 200 de oameni care lucreaza la PNRR si progresul tau e 0,1%, de ce platesc eu oamenii aia?

Vreau progres in ce priveste investitiile.”, a explicat primul ministru.

Citește și: Politicile PSD duc toţi indicatorii economice pe creștere în primul trimestru din 2024

Spynews
Cum arată casa prezentatorului de la Insula Iubirii. Radu Vâlcan și Adela Popescu au finisaje premium și au dat pe o baterie de baie 8000 de lei
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Afacerea inedită cu care un român simplu a dat lovitura după ce a renunțat la porumb și cartofi. A cultivat fructe, un singur kilogram se vinde și cu 70 de lei
Capital.ro
Se acordă gratuit pentru proprietarii de teren din România. Au extins lista. Lege nouă din 24 iulie
Playtech.ro
Ce acte îți trebuie pentru a pleca în vacanță pe un vas de croazieră
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Mărturii despre brigada rusă care a fost poreclită „Triunghiul Bermudelor”: „Săracul, a nimerit în cea mai mortală unitate”
Spynews
Am aflat cine este noul iubit milionar al Emei Uta! Și-au dat întâlnire în mare secret la Mykonos | EXCLUSIV
Spynews
Bella Santiago a fost jefuită! Hoții i-au furat banii strânși în câteva luni. Artista a povestit totul, la Știrile Antena Stars |VIDEO
Evz.ro
Tragedia prin care trece Dan Diaconescu. Dumnezeu să te odihnească!
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Scenariu HALUCINANT: Andrei Versace, ucis din cauza unui politician?! Fratele lui face dezvăluiri bizare: „Sunt foarte multe ipoteze”
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cutremur vineri seara, în România! Ce magnitudine a avut seismul și unde s-a resimțit
Capital.ro
Ungurii au făcut anunțul chiar în România. Ungaria vrea un acord istoric: Am întins mâna
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
stirilekanald.ro
'O minciună, o înscenare!' Fiica suspectului crimei din Brăila face acuzații grave
substantial.ro
Președintele Klaus Iohannis la recepția organizată de Emmanuel Macron pentru deschiderea Jocurilor Olimpice de la Paris 2024
MediaFlux
CÂT ne COSTĂ VECHIMEA la PENSIE. Calcule pentru UN AN
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!