Marcel Ciolacu despre „Azilele Groazei”: „Nu cred că amendând cu zeci de milioane pentru că ai găsit trei lămâi mucegăite vei schimba o problemă de fond”

În ședința de Guvern de astăzi, 13 iulie, Marcel Ciolacu, prim ministrul României, a explicat care sunt soluțiile pentru scandalul „Azilele Groazei”. De asemenea, acesta a aplaudat demisia lui Marius Budăi, pe care o consideră drept un gest de onoare.

13 iul. 2023, 11:46
Marcel Ciolacu despre „Azilele Groazei”: „Nu cred că amendând cu zeci de milioane pentru că ai găsit trei lămâi mucegăite vei schimba o problemă de fond”
Marcel Ciolacu despre „Azilele Groazei”: „Nu cred că amendând cu zeci de milioane pentru că ai găsit trei lămâi mucegăite va schimba o problemă de fond”

Prim ministrul României, Marcel Ciolacu, a a vorbit în premieră despre demisia lui Marius Budăi. Ministrul Muncii își va da demisia la finalul ședinței de Guvern care are loc chiar în acest moment. Ciolacu a subliniat că este un gest de onoare din partea ministrului în contextul scandalului „Azilele Groazei”. Mai mult de atât, șeful Executivului a pus discutat și despre soluțiile pe care le vede fezabile pentru soluționarea acestei probleme sociale.

Citește și: Marcel Ciolacu, primele declarații despre demisia lui Marius Budăi: „Este un gest de onoare. Este reacția firească în orice democrație consolidată a Europei”

„Evident că dintr-un cumul de factori activitatea de protecție a bătrânilor s-a îndepărtat dramatic de scopul ei inițial. Am văzut prea multe situații care trădează aceasta activitate. A devenit o afacere cinică. Nu mai există niciun grad de empatie, de compasiune. Am avut astăzi o discuție cu ministrul Muncii, Marius Budăi, care m-a anunțat că își va depune demisia la finalul acestei ședințe. Din punctul meu de vedere, este un gest de onoare, pentru care îi mulțumesc. Este reacția firească în orice democrație consolidată a Europei”, a explicat Marcel Ciolacu.

Acesta a mai declarat că le solicită autorităților să nu facă exces de zel și să nu se conentreze pe a amenda inutil instituții care sunt vinovate doar de trei lămâi mucegăite.

„Aș dori să le cer autorităților să nu facem exces de zel. Nu cred că amendând cu zeci de milioane pentru că ai găsit trei lămâi mucegăite vei schimba o problemă de fond”, a declarat Marcel Ciolacu în ședința de Guvern.

Ce soluții a găsit Marcel Ciolacu

De asemeea, Marcel Ciolacu a declarat că este de părere că cea mai bună variantă este o colaborare între stat și ONG-urile și asociațiile specializate, astfel încât lucrurile să meargă așa cum ar trebui.

„Săptămâna viitoare aceste controale se vor finaliza, iar atunci vom veni cu propuneri concrete de modificare structurală a modului în care trebuie să funcționeze acest sistem. Întenția mea este să solicit celor mai importanți actori din zona societății civile, a ONG-urilor și asociațiilor să îmi facă propuneri pentru viitoarea conducere a Autorității Naționale pentru Persoanele cu Dizabilități. În această funcție este nevoie de oameni pricepuți din zona asociaților non-guvernamentale, cu rezultate solide și experință de lucru cu asemenea persoane din categoriile vulnerabile”, a mai declarat Marcel Ciolacu.

Ministrul Cătălin Predoiu vorbește despre controalele făcute la cele 1100 de azile din România.

„La nivelul Municipiului București și la nivelul celor 41 de județe s-au efectuat controale ale echipelor de control. O dată statistică relevantă cred că este aceea potrivit căreia au fost licențiate 5197 servicii sociale, din care 2812 în sistem public și 2118 în sistem privat. 1037 unități au fost evaluate, dar suplimentar au fost descoperite fără licență alte 24 de centre care funcționau ilegal. În urma verificărilor, din toate cele 1037 au fost dispuse măsuri complementare, 43 de suspendare, 7 retragere autorizație sanitară și 6 centre au fost închise.

Au fost evaluate 13.144 de persoane, dintre care 144 au necesitat mutarea de urgentă. Au fost aplicate amenzi în valoare de 10 milioane de lei. 1259 de reprezentanți au verificat zilnic azilele. Toate aceste date vor fi comunicate la nivel județean și național și va fi făcută o nouă comunicare completă cu ocazia finalizării”, a completat ministrul.

Citește și: „Azilele Ororilor” | Marcel Ciolacu a trimis Corpul de control al prim-ministrului la Autoritatea pentru Persoanele cu Dizabilităţi