Marcel Ciolacu despre înfiinţarea Muzeului Naţional de Istorie a Evreilor şi al Holocaustului: Idee bună, prost aplicată

Marcel Ciolacu, preşedintele Camerei Deputaţilor, i-a transmis vineri ministrului Culturii şi Identităţii Naţionale, Valer-Daniel Breaz, că înfiinţarea Muzeului Naţional de Istorie a Evreilor şi al Holocaustului din România (MNIEHR) este o idee bună, dar prost aplicată şi gestionată.

19 iul. 2019, 13:53
Marcel Ciolacu despre înfiinţarea Muzeului Naţional de Istorie a Evreilor şi al Holocaustului: Idee bună, prost aplicată

Marcel Ciolacu crede că ministrul Culturii ar trebui să se consulte cu oameni de cultură şi reprezentanţi ai comunităţii evreieşti înainte de a ieşi să facă declaraţii publice.

„Generaţii întregi de oameni de stat au contribuit pentru ca România să fie astăzi un model regional în ceea ce priveşte protecţia minorităţilor. Suntem prima ţara din sud-estul Europei care a adoptat o legislaţie clară împotriva discriminării şi care am recunoscut rolul major pe care minorităţile, în general, şi comunitatea evreiască, în special, l-au jucat în modernizarea statului român.

Tocmai de aceea, înfiinţarea unui Muzeu Naţional de Istorie a Evreilor şi al Holocaustului este binevenită pentru a aduce un omagiu permanent şi sincer tuturor celor care au suferit în acea perioadă întunecată şi tristă a istoriei.

Este o idee generoasă, care corespunde necesarului de recunoaştere istorică a greşelilor din trecut. Este o idee bună, însă prost aplicată şi gestionată. Şi care tinde să nască pe nedrept sentimente contradictorii în societate la adresa comunităţii evreieşti. Nu înţeleg de ce ministrul Culturii, Daniel Breaz, preferă să întreţină această polemică păguboasă pentru statul român şi face tot felul de afirmaţii nepotrivite cu privire la acest subiect.

Înainte de a mai ieşi public, poate că ministrul Breaz ar trebui să se consulte cu specialiştii în domeniu, cu oamenii de cultură şi cu reprezentanţii comunităţii evreieşti. Ar avea «surpriza» să afle că nimeni nu este de acord cu măreaţa idee de a face un soi de struţo-cămilă a muzeelor bucureştene care să cuprindă patru muzee fără nicio legătură unul cu altul, printre care şi acesta nou al Holocaustului. Cu atât mai puţin să îl pună în curte la «Antipa».

Iar dacă şi-ar întreba şi colegii parlamentari, sunt convins că l-ar sfătui să promoveze un proiect de lege prin Parlament şi să existe o dezbatere consistentă, pentru că aşa este normal şi firesc în democraţie. În fapt, înainte de a fi ministru, domnul Breaz este senator! Şi reprezintă oamenii!”, a scris Marcel Ciolacu pe Facebook.

Joi seară, pe site-ul cultura.ro, a fost publicat: „Având în vedere articolele apărute în presa de astăzi, 18.07.2019, referitoare la înfiinţarea Muzeului Holocaustului, Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale face următoarele precizări: va fi creat un complex muzeal care să cuprindă Muzeul Naţional al Satului «Dimitrie Gusti», Muzeul Naţional al Ţăranului Român, Muzeul Naţional de Istorie Naturală «Grigore Antipa» şi viitorul Muzeu Naţional de Istorie a Evreilor şi al Holocaustului din România, pentru care se are în vedere locaţia existentă între Muzeul Naţional de Istorie Naturală «Grigore Antipa» şi Muzeul Naţional al Ţăranului Român”.

Acest anunţ, redat integral, a venit la câteva ore după ce ministrul Breaz declara într-o conferinţă de presă: „În momentul de faţă, elaborăm o Hotărâre de Guvern de înfiinţare a acestui muzeu. Nimeni nu a spus «acolo se va face muzeul respectiv». După ce se va înfiinţa muzeul, vom decide şi, de comun acord, poate şi printr-o consultare publică, vom vedea unde vom înfiinţa muzeul respectiv (…) Repet: locaţia nu a fost stabilită pe terenul dintre Muzeul «Antipa» şi Muzeul Ţăranului Român. Ca să excludem orice speculaţie”.