Marcel Ciolacu, despre legătura dintre poporul român și cel ucrainean. ”Pe teritoriul Ucrainei se vorbeşte limba românească şi nu limba moldovenească”

Marcel Ciolacu se află astăzi la Satu Mare, acolo unde a vorbit despre legătura dintre poporul român și cel ucrainean.

27 ian. 2024, 12:43
Marcel Ciolacu, despre legătura dintre poporul român și cel ucrainean. ”Pe teritoriul Ucrainei se vorbeşte limba românească şi nu limba moldovenească”

Premierul României a declarat sâmbătă, în cadrul unei vizite la Satu Mare, că omologul său ucrainean a recunoscut că în Ucraina se vorbește limba română și nu cea moldovenească. Chiar și premierul Republicii Moldova a recunoscut asta.

Da, am o comunicare excelentă cu primul ministru al Ucrainei, pentru că poporul ucrainean trece printr-o încercare grea. Şi primul ministru al Ucrainei a fost de acord că pe teritoriul Ucrainei se vorbeşte limba românească şi nu limba moldovenească, la fel cum şi primul ministru al Republicii Moldova, de asemenea, a recunoscut acest lucru„, a afirmat Ciolacu.

La finalul lui 2023, guvernul Ucrainei a decis „utilizarea conceptului de limba română” în loc de „limba moldovenească” în Ucraina.

Premierul Marcel Ciolacu: „Nu este cazul să ne pregătim de război”

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat vineri la Baia Mare că „nu este cazul să ne pregătim de război”, precizare făcută în contextul unor declaraţii lansate în Marea Britanie despre posibilitatea producerii unui război în Europa generat de Rusia.

Nu este cazul să ne pregătim de război”, a spus Marcel Ciolacu într-un răspuns scurt la întrebările adresate de jurnalişti despre reacţia României în acest context.

Generalul Patrick Sanders, şeful armatei britanice, a spus că populaţia din Regatul Unit trebuie să fie pregătită să ia armele în mână într-un război împotriva Rusiei, fiindcă armata profesionistă din prezent este prea mică. Reprezentanţii Ministerului Apărării de la Londra au trebuit să precizeze că nu are planuri de recrutare, informează The Guardian.

La rândul său, liderul grupului PPE, Manfred Weber, a precizat că, în contextul unei posibile reveniri a lui Donald Trump la Casa Albă, că solicită europenilor să se pregătească de război fără sprijinul Statelor Unite şi să îşi construiască propria umbrelă nucleară, a relatat Politico.