Marcel Ciolacu este ferm convins că România va intra în Schengen în decembrie: „Țara noastră e decisă să-și susțină cu tărie și cu argumente solide vocația europeană”

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat astăzi că România și Croația vor primi undă verde în decembrie, în ceea ce privește aderarea la Schengen.

08 nov. 2022, 21:29
Marcel Ciolacu este ferm convins că România va intra în Schengen în decembrie: „Țara noastră e decisă să-și susțină cu tărie și cu argumente solide vocația europeană”

Președintele Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, a vorbit despre aderarea țării noastre la spațiul Schengen, după vizita lui Gordan Jandroković, președintele Parlamentului Croației.

„M-am bucurat astăzi să constat, cu ocazia vizitei domnului Gordan Jandroković, președintele Parlamentului Croației, că țările noastre sunt decise să-și susțină cu tărie și cu argumente solide vocația europeană! Mesajul nostru comun este clar: românii și croații merită pe deplin să fie primiți în Schengen!”, a scris Marcel Ciolacu pe pagina sa de Facebook.

 

M-am bucurat astăzi să constat, cu ocazia vizitei domnului Gordan Jandroković, președintele Parlamentului Croației, că țările noastre sunt decise să-și susțină cu tărie și cu argumente solide vocația europeană! Mesajul nostru comun este clar: românii și croații merită pe deplin să fie primiți în Schengen!

Posted by Marcel Ciolacu on Tuesday, 8 November 2022

Citiți și: Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, discuţii cu omologul său suedez, Tobias Billström, inclusiv despre aderarea României la Schengen

Politicianul este de părere că atât România cât și Croația, vor primi undă verde în luna decembrie privind dreptul la libera circulație în UE.

„Este important să ne asigurăm de un proces rapid şi sustenabil de redresare a economiilor europene. Pentru România, acest proces este cu atât mai important cu cât dorim să revenim cât mai rapid la un ritm susţinut de recuperare a decalajelor de dezvoltare faţă de media Uniunii Europene, iar acest lucru este posibil odată cu intrarea statelor noastre în Spaţiul Schengen. Cetăţenii noştri nu trebuie să suporte costul indirect al acestei întârzieri. Este corect şi sunt ferm convins că ambele state vor intra în luna decembrie în Spaţiul Schengen”, a declarat Marcel Ciolacu, potrivit gandul.ro

Președintele PSD este de părere că România și Croația cooperează excelent la nivel parlamentar și că speră ca această cooperare să fie și mai intensă pe viitor.

„În cei 30 de ani de relaţii diplomatice pe care îi aniversăm în anul 2022 am fructificat multiple oportunităţi de dialog şi de sprijin reciproc şi îmi exprim speranţa că acest capitol va fi şi mai mult valorificat în viitor, în special pe plan economic. Domnule preşedinte al Parlamentului Republicii Croaţia, vă mulţumesc pentru vizita dumneavoastră în România”, a mai spus Ciolacu.

Spațiul Schengen include 26 de țări: 22 din Uniunea Europeană și patru din afara acesteia.

Toate statele UE fac parte din Schengen, cu șase excepții: Irlanda și Marea Britanie, care au ales să nu devină membre și au propriul spațiu comun de călătorie, și Bulgaria, Croația, Cipru și România.

În data de 29 august 2022, România a primit sprijinul cancelarului Germaniei, Olaf Scholz, pentru aderarea la Spațiul Schengen. În opinia acestuia, țara noastră îndeplinește toate criteriile tehnice pentru aderare.

Citiți și: Ce şanse are România să intre în Schengen. Trei scenarii pentru ţara noastră