Marcel Ciolacu face ordine în salariile profesorilor: „Nu pot să accept că un profesor care are 10 olimpici să fie plătit la fel cu unul în care toată clasa nu a luat Bacalaureatul”

Marcel Ciolacu a pus în discuție problema salariilor profesorilor. Premierul a subliniat faptul că există o serie de inechități, care ar trebui rezolvate în cel mai scurt timp.

16 ian. 2024, 00:01
Marcel Ciolacu face ordine în salariile profesorilor: „Nu pot să accept că un profesor care are 10 olimpici să fie plătit la fel cu unul în care toată clasa nu a luat Bacalaureatul”
Marcel Ciolacu face ordine în salariile profesorilor: „Nu pot să accept că un profesor care are 10 olimpici să fie plătit la fel cu unul în care toată clasa nu a luat Bacalaureatul”

În cadrul unui interviu care a avut loc în această seară, premierul Marcel Ciolacu a abordat subiectul plăților diferențiate pentru diverse categorii profesionale, oferindu-și punctul de vedere asupra acestui aspect. Printre categoriile profesionale discutate s-a aflat și cea a profesorilor, iar premierul a adus în discuție perspectivele și argumentele care susțin ideea de a ajusta nivelurile de salarizare în funcție de specificul fiecărei profesii și de performanțele angajaților. Acest demers vizează, în mod evident, o evaluare și o reconfigurare a sistemului de salarizare pentru a reflecta mai precis importanța și complexitatea diverselor domenii profesionale, inclusiv cel al educației.

Citește și: Marcel Ciolacu, despre candidatul PSD la prezidențiale, comasarea alegerilor și viitorul coaliției de guvernare: „Îmi doresc să mă uit în oglindă și să nu îmi fie rușine”

„Dacă tot vrem, trebuie să ordonăm această țară, trebuie să creăm o medie. Nu pot să existe medici în orașele mari, dezvoltate, care să câștige peste 15.000 de euro și un medic din zona rurală să câștige o sumă foarte mică, trebuie să existe o echitate socială. Nu pot să accept că un profesor care are 10 olimpici să fie plătit la fel cu unul în care toată clasa nu a luat Bacalaureatul.

Eu mi le asum (reformele, n.red.), e an electoral, dar mi le asum. Românii vor hotărî dacă am făcut bine sau nu. Românii au întotdeauna dreptate la vot. Dar eu plec acasă liniștit că n-am făcut rău nici românilor, nici României. Nu pot să fie grefierii plătiți ca magistrații, că nu se poate. Nu pot să mai iasă la pensie la 48 de ani, ca domnul Danileț”, a spus Ciolacu, la Antena 3.

Protestele fermierilor sunt îndreptățite, spune premierul Ciolacu. „Ce îmi pare rău este că s-a pornit un fel de război între agricultori, transportatori și autorități în general”, a mai spus șeful Executivului.

„Am încercat să înțeleg de unde au pornit. Din punctul meu de vedere, ca premier, sunt îndreptățite. Era evident, nu sunt lucruri care au trenat sau pe care nu le-am făcut eu în cele 6 luni de mandat, este o frustrare acumulată, a fost pandemia, a fost criza energetică, războiul, afluență de marfă ucraineană, inputurile pe care fermierii le-au cumpărat le-au cumpărat scump și s-au ieftinit îm primăvară. Deci factori care n-au ținut neapărat de Guvern, dar pe care trebuia să le sesizăm.

Abordarea trebuia să fie diferita între marii și micii fermieri, trebuia facilități axate în special la micii fermieri până la 1.000 de hectare. La fel s-a intamplat si la transportatori, cu camioanele de familie, unde au două camioane și pe care de obicei le șofează singuri. Toate aceste lucruri trebuiau mai mult discutate.

Ce îmi pare rău este că s-a pornit un fel de război între agricultori, transportatori și autorități în general. Poate mai întâi ar fi trebuit început dialogul și dacă era opacitate de la Guvern, apoi recurs la astfel de lucruri. Orice grevă aduce prejudicii, ar fi trebuit căutat mai întâi dialogul”, a declarat Ciolacu.

Citește și: Ce va face Klaus Iohannis după ce pleacă de la Cotroceni. Marcel Ciolacu: „Este o mândrie”