Marcel Ciolacu i-a demis pe prefectul şi subprefectul de Mureş: „Am avut dreptate, trebuie desființate anumite instituții care nu funcționează”

Premierul a anunţat, după şedinţa Comitetului pentru situaţii de urgenţă de la Tulcea, măsuri radicale în noul scandal legat de azilul din Mureş.

28 iul. 2023, 17:30
Marcel Ciolacu i-a demis pe prefectul şi subprefectul de Mureş: „Am avut dreptate, trebuie desființate anumite instituții care nu funcționează”

Premierul Marcel Ciolacu a dispus, după descoperirea azilului groazei din Mureș, demiterea prefectului și a subprefectului şi a cerut măsuri de urgenţă pentru zonele afectate de intemperii.-

„Avem si fonduri UE să regândim un sistem de alertă mult prea rapid. Se întâmplă într-un timp mult mai scurt. Vorbim de ceva mult mai amplu, prin satelit. Nu sunt lucruri imposibile”, a spus Marcel Ciolacu despre inundaţii.

EXCLUSIV| Ministrul Muncii intervine în scandalul torturilor din azilele groazei: ”Situația este foarte gravă și măsurile care se impun trebuie să fie foarte dure”

Întrebat despre situaţia de la Mureş, Marcel Ciolacu a sus: „Am avut dreptate. Trebuie desființate anumite instituții care nu funcționează. Trebuie regândit sistemul de control și autorizare. Felicit reprezentanții ONG-urile care au descoperit ce s-a întâmplat la Mureș. Dacă nu s-ar fi descoperit la timp, ar fi fost tragic. Sub coorodanarea prefecților s au făcut controale. Din câte am înțeles, AJPIS controlase și a spus că nu sunt probleme.

Am avut o discuție cu domnul Predoiu și am decis eliberarea prefectului și a subprefectului. Luni voi avea o întâlnire la Guvern cu reprezentanții ONG-urile pentru a găsi modificări legislative până pe 31 august. Am dat spre analiză pedepsele pentru astfel de lucruri. dacă va trebui să modificăm Codul Penal, o să vedem”.

„La Mureș, ieri, au fost și procurorii. Facem o analiză clară și în privința sancțiunilor penale. Toți vor plăti, atât penal, cât și administrativ sau politic, dacă sunt implicați în ce înseamnă aceste centre”, a mai spus Marcel Ciolacu.

Ministrul Muncii Simona Bucura-Oprescu a explicat, referitor la Centrul de îngrijire şi asistenţă „Căsuţa Lu’Min” din judeţul Mureş, unde mai multe persoane erau cazate în condiţii improprii, inclusiv la subsolul centrului respectiv, că au existat trei controale într-un interval de două săptămâni, însă cei care au efectual acea inspecţie au verificat numai partea supraterană şi anume clădirea centrului, nu şi dependinţele şi subsolul. „A fost trimisă o circulară tuturor agenţiile de prestaţie şi asistenţă socială, tuturor inspectorilor sociali, prin care le solicităm în mod ferm să fie verificate toate dependinţele, subsolurile, podurile, absolut tot ce ţine de un centru rezidenţial”, a adăugat ea.

Afară, vopsit gardul, înăuntru leopardul! Azil din Mureș, copia fidelă a azilelor groazei din Ilfov. ”Era piele și os, era acoperită de muște”