Marcel Ciolacu: Impozitul pe venit ar putea creşte de la 10% la 15%. Ce spune liderul PSD despre scumpiri, concedieri şi rocada cu Ciucă la Guvern

Preşedintele PSD a vorbit din nou duminică despre cota unică, inflaţie şi criza generată de conflictul din Ucraina.

29 mai 2022, 14:40
Marcel Ciolacu: Impozitul pe venit ar putea creşte de la 10% la 15%. Ce spune liderul PSD despre scumpiri, concedieri şi rocada cu Ciucă la Guvern

Impozitul pe venit ar putea crește de la 10% la 15%, a declarat Marcel Ciolacu, însă românii din clasa de mijloc vor beneficia de deduceri fiscale. 2.500 de euro este un venit mare care trebuie să fie impozitat.

„Orice societate îți dorește o clasă de mijloc cât mai dezvoltată și cât mai largă. Mi-aș dori să venim în primul și primul rând cu anumite deduceri la impozitul pe venit la cei cu venituri foarte mici și cu deductibilitate foarte largă și deduceri pentru clasa medie – pentru învățământ, pensii private, after-school, asigurări de sănătate. Astfel împingi să dezvolți și serviciile”, a spus Marcel Ciolacu.

Marcel Ciolacu începe delimitarea de PNL: „PSD a dat ora exactă. Nu suntem duşmani politici, suntem adversari politici”
Președintele PSD a explicat cum ar funcționa acest sistem:

„De exemplu, venitul dumneavoastră fiind impozitat acum 10% îl ducem la 15%. Eu, stat, în schimb vă las ca cei 5% dumneavoastră personal să decideți dacă mi-i dați mie, statului, sau îi cheltuiți pentru o locuință mai mare, independentă energetic, pentru copiii dumneavoastră, ați mai făcut un copil vă luați o cameră în plus. Așa se dezvoltă societatea. Nu trebuie să rămânem închiși în anumite lucruri.”

Ce spune Marcel Ciolacu despre multinaţionale şi despre îngheţarea angajărilor la stat

Liderul social-democrat Marcel Cioalcu este de părere că este nevoie de „discuţie instituţională” între statul român şi companiile multinaţionale pentru ca acestea să nu mai exporte capitalul şi să îşi trateze cu „respect” salariaţii. Preşedintele PSD este de părere că îngheţarea angajărilor la stat este „decizia corectă”, pentru că „cineva, undeva, scăpat frâiele”. „Eu, Marcel Ciolacu, nu am sunat pe nimeni să-mi facă vreo angajare, vreo pilă sau vreun om de partid”, spune liderul PSD.

Marcel Ciolacu nu vrea modificarea Constituţiei: „Este exclus aşa ceva, să mai fie domnul Klaus Iohannis preşedinte. Mergem pe urmele lui Putin?”

Întrebat duminică, la Prima Tv, despre relaţiile dintre statul român şi companiile multinaţionale, liderul social-democrat afirmă că îşi doreşte un „gentleman agreement” cu acestea şi „o discuţie instituţională”.

„Să fie o discuţie instituţională şi să găsim calea de mijloc. Multinaţionalele normal că au foarte mulţi analişti financiari şi găsesc totdeauna optimizările fiscale ca să facă faţă sau să exporte capitalul din România. Şi atunci, trebuie o discuţie instituţională între statul român şi multinaţionale şi găsită calea de mijloc astfel încât nici dânşii să nu plătească aşa de mulţi bani la avocaţi şi analiştii financiari să găsească optimizările şi nici statul să nu fie nevoit să-şi arate muşchii ca să… Totuşi, trebuie oprit exportul acesta al veniturilor. Poate ar trebui o abordare – cei care au compania mamă în România, cei care au compania mamă în alt stat. Rezidenţial şi nerezidenţial”, a afirmat Marcel Ciolacu în emisiunea Insider Politic.

Când vor fi majorate pensiile. Marcel Ciolacu, anunţul aşteptat de milioane de pensionari

Întrebat dacă în opinia sa companiile multinaţionale plătesc impozite prea mici, el a răspuns negativ, explicând că acestea plătesc impozite mari pe munca numeroşilor lor salariaţi. „Trebuie să ieşim din această logică ipocrită şi de luptă între stat şi multinaţionale. Dar trebuie şi multinaţionalele să aibă un respect faţă de angajaţii lor, să ne încadrăm în nişte limite şi nu trebuie să fie tot timpul: Domnule, vă dăm afară. Totul pleacă de la echilibrul politic şi de la o majoritate politică predictibilă”, a explicat Ciolacu.

Marcel Ciolacu a comentat în aceeaşi emisiune şi decizia de a bloca angajările la stat, după ce aparatul bugetar a cunoscut o creştere semnificativă de la începutul anului.

„Înseamnă că am luat decizia corectă. Înseamnă că cineva, undeva, a scăpat frâiele şi atunci vii cu o măsură care să stopeze acest lucru. Am zis că ieşim din zona de ipocrizie. (..) Eu ce susţin, susţin angajările pe care trebuie să le facă Ministerul Fondurilor Europene. (..) În rest, cred că este cazul să ne oprim”, mai spune liderul PSD. El a ţinut să menţioneze că nu a sunat niciodată pe niciun ministru să-i angajeze „o pilă sau vreun om de partid”.
„Eu, Marcel Ciolacu, nu am sunat niciun ministru nici al PSD-ului, nici al PNL-ului, să angajez pe cineva în toată această perioadă de când suntem la guvernare. Presupun că atunci când eram în opoziţie nu puteam să fac acest lucru. Eu, Marcel Ciolacu, nu am sunat pe nimeni să-mi facă vreo angajare, vreo pilă sau vreun om de partid”, a adăugat liderul PSD.

Marcel Ciolacu, întrebat dacă e de acord că Putin e vinovat pentru scumpiri: Este şi Putin unul dintre vinovaţi, dar avem şi o vină internă în guvernările anterioare

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, afirmă, întrebat fiind dacă este de acord că Vladimir Putin este vinovat pentru inflaţie, că „este şi Putin unul dintre vinovaţi, dar avem şi o vină internă în guvernările anterioare”, el invocând decizia de liberalizare a pieţei energiei, pe care o cataloghează drept una „superficială”.

„Este de vină şi Putin. România, Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria… noi şi Polonia şi Cehia suntem cei mai afectaţi, ţinând cont de apropierea de Ucraina. Este şi Putin unul dintre vinovaţi, dar avem şi o vină internă în guvernările anterioare, unde s-a făcut o liberalizare total haotică la energie şi superficială, din punctul meu de vedere, cu o abordare simplistă”, a afirmat Marcel Ciolacu duminică, în emisiunea Insider Politic de la Prima Tv, întrebat dacă este de acord cu afirmaţia preşedintelui Klaus Iohannis conform căreia preşedintele rus Vladimir Putin este vinovat pentru scumpirile cauzate de inflaţie.

Ciolacu precizează că reproşul nu este neapărat la adresa ministrului Energiei, Virgil Popescu, actual deţinător al portofoliului, ci la adresa întregului Guvern şi a fostului premier, el argumentând că „un ministru nu ia deciziile de capul lui”.

Liderul PSD a povestit că a montat, la locuinţa sa, panouri solare pe care le-a plătit în şase tranşe, arătând că „se simte” în factură faptul că a decis acest lucru. Ciolacu a spus că ia în calcul să extindă şi „pe zona de căldură” investiţia în energie alternativă.

Preşedintele Camerei Deputaţilor a mărturisit şi că merge la cumpărături uneori şi că, făcând un calcul cu fiul său, a constatat că plăteşte cu 30-35% mai mult în ultima perioadă.

Marcel Ciolacu: Dacă colegii mei vor decide ca eu să fiu prim-ministru din mai 2023, atunci eu voi fi. În acest moment este exclus la PSD să nu vină cu primul ministru în anul 2023

Preşedintele PSD Marcel Ciolacu afirmă că va prelua din mai anul viitor, funcţia de premier în cazul în care colegii săi vor decide în acest sens. Ciolacu exclude ideea ca PSD să îl susţină în continuare, de anul viitor, pe Nicolae Ciucă pentru acest post.

„Dacă colegii mei vor decide ca eu să fiu prim-ministru, atunci eu voi fi. Voi accepta această provocare în cazul în care, repet, colegii vor… De aceea mă şi bucură această discuţie aproape zilnică cu primul ministru în funcţie, Nicolae Ciucă. Şi presupun că şi după ce se va face această rotaţie aceeaşi discuţie va rămâne în continuare şi aceeaşi abordare”, a afirmat Marcel Ciolacu duminică, la Prima Tv.
Întrebat dacă există posibilitatea ca PSD să îl susţină pe Ciucă pentru funcţia de premier şi din luna mai a anului 2023, când PSD ar trebui să preia funcţia de premier, Ciolacu a răspuns negativ.

„Dacă nu ar fi fost preşedintele PNL, e posibil să fi avut această discuţie. În acest moment este exclus la PSD să nu vină cu primul ministru în anul 2023”, a argumentat Ciolacu. Întrebat dacă este tentat să candideze din partea PSD la alegerile prezidenţiale, Ciolacu a răspuns că nu a luat o decizie, explicând că are mulţi colegi în partid care s-ar califica pentru a fi candidat la funcţia supremă în stat.