Marcel Ciolacu, în vizită de lucru în Qatar. România vrea să atragă investiții de 15 miliarde de euro. Mesaj pentru români

Începând de marți, 16 aprilie, premierul Marcel Ciolacu și șase miniștri se află în vizită de lucru în Qatar. Pe agenda discuțiilor se află dezvoltarea României privind proiectele de investiții, în valoare de 15 miliarde de euro, potrivit unui comunicat al Executivului.

16 apr. 2024, 21:00
Marcel Ciolacu, în vizită de lucru în Qatar. România vrea să atragă investiții de 15 miliarde de euro. Mesaj pentru români

UPDATE: Premierul Marcel Ciolacu se află într-o vizită de lucru în Statul Qatar, însoțit de mai mulți miniștri din Guvernul său. El a avut și o întâlnire cu comunitatea de români stabilită în Qatar, intermediată de Ambasada României în Qatar. În discursul său, Ciolacu a amintit de problemele pe care românii din Qatar le întâmpină cu sistemul de pensii și contribuția la scutirea medicală, problemele pe care miniștrii de resort vor încerca să le soluționeze. Premierul a anunțat că vizita în Qatar are ca obiectiv atragerea unor investiții de 15 miliarde de euro.

„Comunitatea românească din Qatar acoperă domenii precum construcții, energie, educație (…)  Sunteți într-o țară total diferită de cea în care v-ați născut și evident că eforturile dumneavoastră au fost cu atât mai mari să vă adaptați unei țări atât de diferite de România. Aveți respectul meu și mă bucur că ați dat curs invitației d-lui ambasador. Am venit cu echipa de miniștri să avem discuții aplicate mai ales în zona economică dar și în zona politică. Știți că România are cea mai lungă frontieră cu un stat aflat în conflict armat, cum vorbim și de conflictul din zona Orientului Mijlociu, și parcă nu se mai termină aceste vești despre război. Voi încerca și eu și colegii mei să ne implicăm activ și să ne asigurăm că sunteți și veți fi bine în Qatar, de altfel o țară sigură la fel ca România. România este membră NATO și aceasta după Revoluția a fost una din marile noastre realizări, la fel și Qatar are un parteneriat cu SUA. Știu că în Qatar câștigați mai bine financiar decât ați fi câștigat în România, dar acum cifrele ne arată o creștere și în țara noastră, datorită unei perioade de stabilitate politică și sper ca împreună cu colegii mei, până la final de mandat, să menținem acest trend de creștere. Și evident, mi-aș dori să reveniți în România, mai ales după cele povestite de domnul ambasador, despre cât sunteți de implicați în proiectele derulate aici”, le-a transmis Ciolacu cetățenilor români din Qatar, admițând totodată că e conștient că România mai are restanțe în zona de educație sau sănătate.

„Dar acum e e ultimul tren al României. Dacă pierdem aceste fonduri europene din PNRR și implicit reformele prevăzute în acest plan de finanțare – care duc automat la OCDE, nu vom mai avea timp. România nu va mai avea când să recupereze”, a mai spus Ciolacu.

Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar. Pe agenda discuțiilor se află dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de euro, conform unui comunicat al Executivului.

Te-ar putea interesa și Marcel Ciolacu: „Avem un scop comun: să ajutăm comunităţile locale să se dezvolte şi să recupereze decalajele dintre regiunile ţării”

„Dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de euro va fi pe agenda întrevederilor pe care premierul României, Marcel Ciolacu, şi delegaţia oficială le vor avea în cadrul vizitei de lucru în Statul Qatar, în perioada 16 aprilie-17 aprilie 2024. De asemenea, prim-ministrul se va întâlni cu reprezentanţi ai comunităţilor de români din Qatar”, a anunţat marţi diminbeaţă Executivul.

„Statul Qatar este un partener comercial important al României în regiunea Golfului, iar atragerea de investiţii în valoare de 15 miliarde de euro va contribui la consolidarea colaborării noastre economice şi politice.

Avem proiecte clare şi mature pentru investitorii din Qatar. Poziţia strategică, parcursul ascendent al economiei şi oportunităţile oferite de fondurile europene sunt argumente ce susţin atractivitatea investiţională a României”, a afirmat premierul Marcel Ciolacu.

La Doha, prim-ministrul şi delegaţia guvernamentală vor avea întrevederi tete-a-tete şi în plenul delegaţiilor cu prim-ministrul Statului Qatar şi ministru al Afacerilor Externe.

Împreună cu omologul său din Qatar, Marcel Ciolacu va participa la ceremonia de semnare a unor documente bilaterale.

Ce discuții va avea Marcel Ciolacu în Qatar

Astfel, cei doi înalţi oficiali vor susţine declaraţii comune de presă.

În Qatar, şeful Executivului român va avea discuţii şi cu reprezentanţii Autorităţii de Investiţii, fondul suveran de investiţii al statului, potrivit G4media.ro.

Citește și Ce se întâmplă cu retragerea lui Cătălin Cîrstoiu de la Primăria Capitalei. Ciolacu: „Eu l-am încurajat şi îl încurajez să rămână natural, cum este el”

Ciolacu va fi însoţit în vizita în Golful Persic de ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu, ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Ştefan-Radu Oprea, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Florin-Ionuţ Barbu, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Bogdan Ivan, preşedinte ANCOM, Valeriu Zgonea, preşedinte ANSVSA, Alexandru Bociu, preşedintele Hidroelectrica, Karoly Borbely, directorul Portului Constanţa, Mihai Teodorescu.