Marcel Ciolacu, întâlnire cu reprezentanţii comunităţii de români din EAU: „Există bani, trebuie să avem credibilitate pentru a atrage aceste sume”

Premierul le-a promis românilor din EAU că vom crea serviciile pe care şi le doresc, fiindcă fără educaţie, fără sănătate, fără investiţii majore, nu vă veţi întoarce niciodată acasă.

18 apr. 2024, 21:24
Marcel Ciolacu, întâlnire cu reprezentanţii comunităţii de români din EAU: „Există bani, trebuie să avem credibilitate pentru a atrage aceste sume”

Premierul Marcel Ciolacu a precizat, la întâlnirea de joi cu reprezentanţii comunităţii de români din Emiratele Arabe Unite, că statul român trebuie să creeze serviciile pe care şi le doresc, „fiindcă fără educaţie, fără sănătate, fără investiţii majore, nu vă veţi întoarce niciodată acasă”.

„România este într-o perioadă de dezvoltare mai accelerată. De fapt, asta este marea provocare. Sustenabilitatea macroeconomică a României în acest moment stă pe aceste investiţii. Avem investiţii, după ce, anul trecut, a doua creştere economică din Europa s-a bazat din cifre pentru prima oară în România, nu pe consum, pe investiţii. Acelaşi lucru dorim să-l facem şi anul acesta şi avem investiţii de aproape 100 de miliarde de lei. Este normal că nu putem acoperi toată planşa din fonduri europene sau din bani de la bugetul de stat. Şi atunci, ştiţi şi dumneavoastră, mai bine decât noi de altfel, după discuţii şi cu domnul ambasador, am venit şi am avut o serie de întâlniri cu companii importante din Emirate, cu fonduri suverane de investiţii şi sunt anumite proiecte pe care nu le putem face decât prin parteneriate publice-private”, a declarat Marcel Ciolacu, joi la întâlnirea reprezentanţii comunităţii de români din Emiratele Arabe Unite.

Marcel Ciolacu, primit de premierul din Qatar: Îmi doresc ca România să fie poarta de investiţii a statului Qatar în UE. Avem în analiză proiecte cu o valoare totală de peste 15 miliarde de euro- VIDEO

„Sunt investiţii pe care unii nu le-au prevăzut. Nimeni n-a prevăzut că vom avea un război în Europa în anul 2022, dar necesitatea dezvoltării a intrat într-o dinamică mult mai accelerată decât se aştepta toată lumea”, a continuat premierul.

„Pierdem aceste investiţii? Nu mută nimeni Portul Constanţa, dar nu va mai fi cel mai căutat cum este în momentul acesta. Totul înseamnă viteză de reacţie şi decizie rapidă. Am reuşit, normal că este loc şi de mai bine, dar totuşi am reuşit să aducem un echilibru macroeconomic şi o stabilitate, în primul rând având o stabilitate politică. Am avut onoarea astăzi să am o întâlnire şi cu preşedintele, cu Alteţa Sa, Emirul, cu care am stat foarte mult de vorbă. Sper că nu se supără doamna Odobescu. Nu dau mult din casă. Am vorbit foarte mult şi despre implicarea şi dezvoltarea pe care o putem face împreună. Există bani, trebuie să avem credibilitate pentru a atrage aceste sume, există oportunităţi şi trebuie prin parteneriate publice, prin investiţii punctuale, spunea Sorin Grindeanu acum o zi, nimeni nu-i de la Crucea Roşie, toată lumea doreşte să-şi multiplice şi să-şi înmulţească banii. Dar ce mi-a zis Emirul, Alteţa Sa, este că s-a uitat statistic şi a văzut cât de mulţi rezidenţi din România sunt în acest moment în Abu Dhabi şi este clar un trend crescător. Acum este şi de bine şi de rău”, a mai precizat şeful Guvernului.

El le-a transmis reprezentanţilor comunităţii de români din Emiratele Arabe Unite că „echilibrăm, cumva, conturile externe, prin investiţiile pe care le faceţi dumneavoastră, în exterior” şi că „întotdeauna în economie se găseşte o balanţă”.

Marcel Ciolacu: „Eu am fost născut pe timpul comunismului, ca de altfel mulţi dintre dumneavoastră. Visul meu era să merg să văd Parisul. Acum, când am vorbit ultima oară cu nepotul meu, zic: «Ce faci, măi?» «Păi ce să fac? Plec cu mama în Dubai».
„Ştiu că aveţi facilităţi fiscale mai bune decât în România, aici, mai ales pe salariu, fiindcă nu aveţi deloc. Şi e normal, românii să optimizeze fiscal – şi e şi legal, de altfel. Dar, totuşi, cresc. Echilibrăm, cumva, conturile externe, prin investiţiile pe care le faceţi dumneavoastră, în exterior. Întotdeauna în economie se găseşte o balanţă. Eu nu vreau decât să vă felicit pentru ceea ce aţi realizat şi veţi realiza aici. Mi-aş dori să veniţi acasă, mai ales experţii din zona nucleară, care au avut, la un moment dat, un culoar. Şi statul nu a fost atât de inteligent să prevadă că aceste valori ale României, că vor pleca şi vor migra din România, dacă statul îi neglijează. Avem şi noi de construit reactoarele trei şi patru. Şi sunt ferm convins că cu o noua reorganizare de la Ministerul de Externe, organizarea consulară,  ne mutăm în noi sedii, încercăm, totuşi, să ne ridicăm la nevoile dumneavoastră. Vorbeam cu cineva mai devreme”, a mai explicat Ciolacu.

Acesta a adăugat că a fost născut în perioada comunismului, iar visul său era să vadă Parisul. El a mai precizat că pentru diaspora statul român trebuie să creeze serviciile pe care le doresc, fiindcă fără educaţie, sănătate şi investiţii majore nu vor dori să revină în ţară.

Robert Negoiţă anunţă că este dispus să candideze la Primăria Capitalei. Cătălin Cîrstoiu spune că nu se retrage nici dacă îi cere Ciolacu: „Să nu vă aşteptați de la mine la aşa ceva”
„Eu am fost născut pe timpul comunismului, ca de altfel mulţi dintre dumneavoastră. Visul meu era să merg să văd Parisul. Acum, când am vorbit ultima oară cu nepotul meu, zic: «Ce faci, măi?» «Păi ce să fac? Plec cu mama în Dubai». Deci, lucrurile… E clar că există o mutaţie şi noi, politicienii, trebuie să vedem acest lucru. Nu trebuie să luptăm, dimpotrivă, trebuie să vă creăm serviciile pe care vi le doriţi, cum, de altfel, încerc cu colegii mei să creăm serviciile, fiindcă fără educaţie, fără sănătate, fără investiţii majore, nu vă veţi întoarce niciodată acasă. Fiindcă v-aţi obişnuit cu un anumit standard. Şi este normal să fie aşa. Şi cred că, de fapt, asta este datoria noastră”, a mai punctat prim-ministrul.

Şeful Executivului a mai anunţat că a avut o discuţie cu patriarhul Daniel pentru a avea o biserică ortodoxă construită de la zero.

„Am avut o discuţie şi cu patriarhul, Prea Fericirea Sa. Şi o să ne implicăm împreună, pentru a avea o biserică ortodoxă construită, de această dată, de la zero. Rămâne să avem discuţii cu autorităţile în ceea ce priveşte terenul. Şi este o prioritate pentru Secretariatul pentru Culte, în acest moment, pentru Guvernul României. Vă mulţumesc mult încă o dată şi bună seara”, a conchis Ciolacu.