Marcel Ciolacu, întrevedere cu Donald Tusk: România şi Polonia sunt ferm angajate în a sprijini Republica Moldova şi a condamna atacul ilegal al Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei

Premierul Marcel Ciolacu a avut o întrevedere, joi la Palatul Victoria, cu omologul polonez Donald Tusk. Cei doi au reafirmat sprijinul pentru Republica Moldova şi au condamnat atacul ilegal al Federaţiei Ruse împotriva Ucraine, după ce Rusia a lansat un atac la Odesa în timpul vizitei pe care preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi oaspetele său, premierul grec Kyriakos Mitsotakis, o făceau, miercuri, în oraşul din sudul Ucrainei.

07 mart. 2024, 13:51
Marcel Ciolacu, întrevedere cu Donald Tusk: România şi Polonia sunt ferm angajate în a sprijini Republica Moldova şi a condamna atacul ilegal al Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei

Premierul Marcel Ciolacu a avut joi o întrevedere cu omologul său polonez, Donald Tusk.

„O întâlnire foarte bună cu premierul Poloniei, Donald Tusk, în cadrul căreia am discutat despre obiectivele noastre comune şi nevoia de a sprijini şi proteja fermierii din ţările noastre. România şi Polonia sunt ferm angajate în a sprijini Republica Moldova şi a condamna atacul ilegal al Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei”, a scris Marcel Ciolacu, joi pe Facebook.El a adăugat că a stabilit împreună cu Donald Tusk „că vom intensifica cooperarea pentru a creşte influenţa noastră comună la nivel european şi internaţional în vederea protejării intereselor legitime ale ţarilor noastre”.

 

Donald Tusk, la Congresul PPE: Vremurile de calm fericit s-au terminat; nu trebuie să capitulăm în faţa răului

Lupta împotriva tendinţelor autoritare, a corupţiei şi a minciunilor are loc pe mai multe fronturi în prezent, iar cea mai dramatică ilustrare a sa este conflictul din Ucraina, dar responsabilitatea pentru soarta civilizaţiei occidentale revine fiecărui cetăţean, a declarat joi, la Congresul PPE de la Bucureşti, premierul polonez Donald Tusk, care a mai atras atenţia că „vremurile de calm fericit s-au terminat” şi că „nu există niciun motiv obiectiv pentru a capitula în faţa răului”.

„Lupta împotriva tendinţelor autoritare, a corupţiei şi a minciunilor are loc pe mai multe fronturi. Iar cea mai dramatică ilustrare a sa este, desigur, frontul ruso-ucrainean. Dar responsabilitatea pentru soarta civilizaţiei occidentale, bazată pe libertatea şi respectul pentru fiecare individ, revine fiecăruia dintre noi, în orice loc”, a spus politicianul polonez, fost preşedinte al Consiliului European.

„Vremurile de calm fericit s-au terminat. Epoca de după război (Al Doilea Război Mondial – n.r.) a dispărut. Trăim vremuri noi, într-o epocă de dinainte de război. De fapt, pentru unii dintre fraţii noştri, nu mai este nici măcar un timp de dinainte de război. Este un război la scară largă în forma sa cea mai crudă. Nu este vina noastră că vocabularul nostru zilnic include, încă o dată, cuvinte precum lupte, bombardamente, atacuri cu rachete, genocid”, a adăugat şeful guvernului polonez.

El a atras atenţia că Europa se află „în faţa unei alegeri simple”.

„Ori ne asumăm lupta pentru a ne apăra graniţele, teritoriul, principiile şi, în consecinţă, cetăţenii şi generaţiile viitoare, ori vom cădea. Nu există niciun motiv obiectiv pentru a capitula în faţa răului. Potenţialul economic, financiar, demografic, moral al Europei este mai mare decât potenţialul celor care ne atacă”, a subliniat Tusk.

El a mai spus că este crucial ca Europa „să creadă în puterea sa, şi atunci când vine vorba de contextul capacităţii noastre de apărare”.

„Nu putem trăi cu iluzii. Nimeni nu ne va lua locul în această luptă pentru siguranţa noastră şi pentru viitorul nostru. Noi înşine suntem cei mai buni garanţi ai siguranţei noastre şi ai unităţii noastre. După cum bine ştiţi, singura persoană pe care te poţi baza eşti tu însuţi”, a continuat Tusk.

„Europenii vor fi uniţi când vor vedea cu toată claritatea că Uniunea este cu adevărat ‘Europa noastră, o casă sigură şi bună pentru oameni’, aşa cum spune manifestul nostru. Astăzi, acesta este exact semnalul pe care fermierii şi producătorii noştri de alimente îl aşteaptă cu nerăbdare. Ei vor, de asemenea, o Europă care îi protejează şi care le înţelege temerile”, a mai afirmat liderul de la Varşovia.

Rusia a lansat un atac la Odesa în timpul vizitei pe care preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi oaspetele său, premierul grec Kyriakos Mitsotakis, o făceau, miercuri, în oraşul din sudul Ucrainei. O rachetă a aterizat la 150 de metri de cele două delegaţii, potrivit publicaţiei greceşti Protothema. Dezvăluirea a fost făcută chiar de către prim-ministrul Greciei în timpul unei conferinţe de presă comune cu Volodimir Zelenski.

„Chiar la sfârşitul (vizitei), am auzit sunetul sirenelor antiaeriene şi explozii foarte aproape de noi. Nu am avut timp să ne adăpostim”, a declarat Mitsotakis după bombardament, descriind incidentul drept „o experienţă impresionantă”.

Atacul rusesc a provocat morţi şi răniţi, potrivit preşedintelui ucrainean, dar nimeni dintre oficialii delegaţiilor ucraineană şi elenă nu a avut de suferit, scrie Le Monde.